Ponovno porasle cijene nafte!

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se očekuje da će s popuštanjem restriktivnih mjera u SAD-u i europskim zemljama te oporavkom gospodarstava ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,5 posto, na 68,28 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 64,90 dolara.

Podršku cijenama pružilo je ublažavanje koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe, što najavljuje jačanje potražnje za gorivom u ljetnoj sezoni.

Trgovce ohrabruje ubrzano procjepljivanje građana protiv covida 19 u Europi i SAD-u, gdje je već cijepljeno više od 40 posto odraslih osoba.

Raspoloženje podupire i ubrzani rast gospodarstva eurozone u travnju, potaknut oporavkom dominantnog sektora usluga, pokazalo je izvješće londonske tvrtke Markit.

“Cijene nafte poskočile su u očekivanju jake potražnje, s obzirom na ponovno otvaranje zapadnih gospodarstava. Svi očekuju rast potrošnje goriva i energije u SAD-u i Europi u ljetnim mjesecima”, kazao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Povoljno je na cijene utjecao i veliki pad zaliha u SAD-u, što ukazuje na jačanje potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Američki institut za naftu (API) izvijestio je polovicom tjedna da su zalihe sirove nafte u prethodnom tjednu pale za otprilike 8 milijuna barela. To je znatno više nego što su očekivali analitičari koje je anketirao Reuters.

Ohrabrujuće vijesti iz Europe i SAD-a ublažile su zabrinutosti zbog pada potražnje za gorivom u Indiji, trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte, koji iz dana u dana bilježi rekordan broj novih slučajeva zaraze covidom-19.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79