Ponovo će se trolejbusom moći do Vogošće!?

Četrdeset miliona evra biće finansirano za Projekat gradskog prevoza Sarajevo, čime će se poboljšati kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo te pomoći u zaštiti okoline.

Naime, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Evropske investicijske banke (EIB) Mateom Rivelinijem i Jakopom Lensi Orlandom ugovor o finansiranju ovog projekta.

“Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekt jedan je od rijetkih koji će uticati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Srajeva, ali i posjetioce ovog grada”, kazao je Bevanda.

Dodao je da je ovaj projekt od posebnog značaja za stanovnike sarajevske opštine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbusne mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinisao javni prevoz na ovoj relaciji.

Projekt će biti realizovan kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću te izgradnju saobraćajnice južna longitudinala.

Prema odredbama ugovora, ovaj kredit od 40 miliona evra ima rok otplate 25 godina, uključujući greis period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79