Ponovo devastirane ploče u Aleji ambasadora u Sarajevu

Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljiva i nedopustiva, smatraju iz Općine Stari Grad

Aleja ambasadora, jedna od najljepših šetnica u Sarajevu i jedina takve vrste u općini Stari Grad, ponovo je na meti vandala, javlja Anadolu Agency (AA).

”Godinama unazad Općina Stari Grad ulaže sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali neodgovorni pojedinci i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva i dalje uništavaju ovo šetalište. Na meti pojedinaca ponovo su se našle ploče sa imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu zasadili lipe”, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Predstavnici Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad izvršili su obilazak Aleje ambasadora od Bentbaša do Darive i utvrdili da je uništeno šest ploča. Tri kamene ploče su potpuno istrgnute iz ležišta, dok su još tri oštećene do te mjere da je i njih potrebno zamijeniti. Jedna kamena ploča s imenom ambasadora nađena je uz obalu Miljacke, a jedna razbijena na travi pored zida. Istrgnuto i jedno stablo lipe. Utvrđeno je da je na nekoliko mjesta oštećen i kameni zid iznad kojeg se sade lipe, te da na zidu nedostaje određeni broj kamenih pločica.

Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljiva i nedopustiva, smatraju iz Općine Stari Grad i pozivaju na veći angažman policije kako bi se ove pojave zaustavile, zaštitila imovina i pružila sigurnost građanima koji posjećuju Aleju ambasadora.

Pozvali su i na veći angažman i uključenost i Javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo koja upravlja Zaštićenim pejzažem Bentbaša.

”Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, u prethodnim godinama uložila je značajna sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali i u sanaciju štete koju su neodgovorni pojedinci pravili. Kako bi se tome stalo ukraj, prije tri godine uveden je videonadzor (Dariva i Bentbaša, a naknadno i Park mira) i urađena rekonstrukcija javne rasvjete, kao i postavljanje osvjetljenja ispod tabli s imenima ambasadora. U ovaj projekat uloženo je 75.000 KM. Evidentno je da je i pored svih napora i ulaganja potreban veći angažman policije i kontinuirani nadzor i obilazak ove lokacije“, navodi se u saopćenju.

Rečeno je kako je ovo posebno značajno kako se devastacija ne bi nastavila i eventualno došlo i do oštećenja u Parku mira, koji je sagrađen prošle godine. Ovo igralište nalazi se na Darivi i sastoji iz tri dijela: za sportske aktivnosti, za dječiju igru i za odmor i rekreaciju, a opremljeno je i spravama za djecu sa posebnim potrebama.

Park mira je zajednički projekt Općine Stari Grad Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a koštao je 185.000 KM.

Općina Stari Grad će u narednom periodu poduzeti aktivnosti na izradi i postavljanju novih ploča s imenima ambasadora kako bi se očuvao dignitet ovog projekta i same Aleje ambasadora.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79