Ponovo dozvoljene posjete u većini domova za stara lica i penzionere u BiH

Nakon nekoliko mjeseci potpune zabrane, ponovo su dozvoljene posjete korisnicima u većini domova za stara lica i penzionere u BiH, potvrdili su nam iz ovih ustanova.

Admir Muslimović, stručni saradnik za odnose s javnošću Doma penzionera Tuzla, kazao je da su odnedavno krenule posjete u njihovom domu.

“Postoji jedna prostorija za pokretne osobe koje mogu da siđu, istovremeno mogu biti tri korisnika i svakom od njih mogu da dođu najviše tri srodnika”, kazao je Muslimović.

Dodao je da bliski srodnici moraju da se najave telefonski.

“Napravi se spisak ljudi koji žele da dođu, nema fizičkog kontakta, sjede udaljeni jedni od drugih po dva metra”, kazao je Muslimović.

Dodao je da su posjete dozvoljene srijedom, petkom i subotom. Ističe da njihovi korisnici skoro godinu dana nisu vidjeli svoju rodbinu.

Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera u Banjaluci, kazala je da su i u ovom domu dozvoljene posjete.

“Posjete imamo srijedom i petkom od 14 do 15 časova, tako da korisnici mogu da viđaju svoje najbliže”, kazala je Lihovićeva.

Potvrdila je da je korisnicima dozvoljen i izlazak vani uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

“S radom nam je počeo i kafić u sklopu Doma, ali samo dva dana u toku sedmice, mada od 1. marta planirano da otvorimo svaki dan, ali samo za korisnike Doma”, kazala je Lihovićeva za “Nezavisne”.

Ipak, neke ustanove ovog tipa još se nisu odlučile da otvore svoja vrata za posjete.

Anes Begović, direktor Dom za stara i iznemogla lica u Goraždu, ističe da kod njih još nisu počele posjete.

Kada je u pitanju situacija s virusom korona i vakcinacijom, u petak je Alen Šernić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, imao sastanak sa Zlatiborom Lončarom, ministrom zdravlja Srbije.

“Proces vakcinacije zdravstvenih radnika iz Republike Srpske u Srbiji uspješno se sprovodi”, rekao je u petak Šeranić.

Istakao je da ministarstva zdravlja Srpske i Srbije imaju dugogodišnju saradnju te da je sva pomoć Srbije zdravstvenom sistemu Srpske uspješno iskorištena u svim zdravstvenim ustanovama.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo prilike da se razgovara i o određenim legislativnim stvarima, kakav je nadzor nad zaraznim bolestima.

Šeranić je zahvalio rukovodstvu Srbije na donacijama koje su upućene prema zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Ministar Lončar je rekao da će Srbija po pitanju vakcina protiv virusa korona pomoći i komšijama te dodao da će ustupiti informacioni sistem za vakcinaciju Republici Srpskoj, da bi mogla da ga koristi kada bude imala dovoljno vakcina.

Lončar je izjavio, nakon razgovora u Beogradu sa Šeranićem, da je cilj da pripremu za masovnu vakcinaciju Republika Srpska organizuju što brže i bez poteškoća.

U BiH su u petak registrovane 402 osobe pozitivne na virus korona, u RS 109, u FBiH 289 i u Brčkom četiri, a prijavljeno je 17 smrtnih slučajeva prenose Nezavisne.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79