Ponovo odgođeno suđenje doktorima Rožajac, Halimić-Alajbegović i Jovanović!?

Sudski proces protiv doktora Suada Rožajca, Jasmine Halimić-Alajbegović i Nine Jovanović, koji su optuženi za smrt male Džene Gadžun, prošao je kroz brojne turbulencije i nije započeo kako se porodica djevojčice nadala.

Na početku, na ročištu za izjašnjenje o krivnji, Rožajcu je pozlilo, a Hitna pomoć je morala doći u zgradu Kantonalnog suda. Tog dana se nije izjasnio o krivici, baš kao ni doktorica Halimić, čiji advokat nije bio prisutan.

Jedina koja se tog 21. septembra izjasnila da nije kriva bila je doktorica Jovanović. Sedam dana kasnije održano je novo ročište na kojem su se Rožajac i Halimić izjasnili da nisu krivi.

Naredno ročište trebalo je biti održano 2. novembra, ali je odgođeno jer se nijedan advokat optuženih nije pojavio. Pomjereno je za 16. novembar, ali, prema informacijama Klixa, ni to neće biti održano. Ovog puta razlog je bolovanje sudije. Ročište je ponovo pomjereno za sedam dana.

Majka preminule djevojčice, Amila, izrazila je sumnju da je Rožajac simulirao bolest i da bi proces mogao “većinom ovako izgledati”, aludirajući na to da se optuženi ili njihovi advokati namjerno ne pojavljuju.

Prema zakonskim propisima, ni jedno ročište ne može biti održano bez prisustva optuženih ili njihovih advokata. Svako ima pravo da odsustvuje sa ročišta, ali uz obrazloženje. Tada će ročište biti odgođeno a na sudskom vijeću je svaki put da procijeni da li je razlog opravdan ili ne. Dakle, vijeće na čelu s predsjedavajućim je to koje ne bi trebalo dopustiti da izostanci idu u nedogled.

U slučaju da optuženi nedolaske pravda bolešću, sudsko vijeće ima pravo, ako sumnja u to, izdati naređenje o sudskom vještačenju koje bi utvrdilo da li optuženi može doći ili ne. U slučau da se utvrdi da optuženi nije toliko bolestan ili uopće nije bolestan, vijeće bi imalo mogućnost i naplatiti vještačenje optuženom. I u bilo kojem slučaju drugačijeg opravdanja nedolaska na suđenje vijeće ima pravo procjene da li je to opravdan razlog ili ne. U slučaju da se dokaže da je optuženi u mogućnosti da dođe, vijeće ima mogućnost izdati prinudno dovođenje.

Što se tiče Tužilaštva, ono kroz proces nema mogućnost donošenja takvih odluka, ali ima pravo izraziti sumnju sudskom vijeću na opravdanost nedolaska optuženog, predložiti prinudno dovođenje ili čak zatražiti pritvor. Na kraju, ipak je sve do sudskog vijeća koje donosi odluku.

U sudskoj praksi u Kantonu Sarajevo nije rijetkost da se suđenja u nekim predmetima konstantno odgađaju zbog niza razloga. Najpoznatiji primjer je svakako suđenje Aiji Delimustafiću i ostalima, optuženim za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala. Optužnica u ovom predmetu je podignuta 2017. godine, ali nikada nije održano ni jedno ročište. Najčešći razlog bio je nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine izgubila život na KCUS-u.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je saopćeno da je Suad Rožajac optužen za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Nina Jovanović i Jasmina Halimić optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Benjamin Bejtović, vlasnik porivatne klinike u kojoj je obavljena operacija, nije optužen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79