Ponovo po penzionerima: Minimalno povećanje penzija sljedeće dvije godine

Ponovo po penzionerima: Minimalno povećanje penzija sljedeće dvije godine


Ekonomski analitičar Faruk Hadžić upozorava da penzionere u Federaciji BiH u narednoj godini očekuje minimalno povećanje penzija od svega dva posto.

Naime, prema Hadžićevim riječima, zbog statističkih podataka koji sugeriraju da inflacija više nije prisutna, a ekonomska aktivnost značajno usporava, povećanje penzija će biti ograničeno.

“Statistika se bazira na potrošačkim navikama iz 2015. godine, što utiče na usklađivanje penzija. Bez inflacije i rasta BDP-a, penzije neće rasti više od dva posto,” izjavio je Hadžić.

Hadžić također naglašava da penzionerima treba hitna finansijska pomoć. On ističe da bi eventualne izmjene Zakona o PIO-u, čak i ako bi stupile na snagu 1. januara, bile nedovoljne u kratkom roku.

“Iako su neki radnici već dobili pomoć u vidu bonusa od poslodavaca, Vlada FBiH najavljuje izmjene zakona kojima bi se rasteretili nameti za privrednike, što bi moglo dovesti do povećanja plata. Međutim, realnost je da će ovakve promjene, ako se uopće usvoje, doći prekasno,” dodao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, Vlada trenutno ne može smanjiti doprinose bez ozbiljnih posljedica po budžet, a slične mjere su trebale biti poduzete još 2022. godine kada su prihodi od PDV-a bili visoki zbog inflacije. Hadžić zaključuje da je nužno hitno reagovati i konsultirati stručnjake kako bi se pronašla rješenja za trenutne ekonomske izazove.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija