Ponovo poskupljuje gorivo!

U Federaciji BiH danas je poskupilo gorivo za pet feninga po litru, a očekuje se da će isto desiti i na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Tako će gorivo u Srpskoj koštati oko 2,40 konvertibilnih maraka, a kao razlog distributeri navode poskupljenje barela nafte na svjetskom tržištu.

Saša Ćejić iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS za Srpskainfo kaže da Rafinerija nafte u Brodu još ne isporučuje naftu zbog havarije koja se desila prethodne sedmice.

“Čujem i da je Ina iz Hrvatske povisila cijene, ali još nisam vidio cjenovnik. U svakom slučaju, odluku o cijeni goriva u Republici Srpskoj donosi svaki naftni distributer za svoju pumpu i nema dogovora” – tvrdi Ćejić.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da će razgovarati sa svim većim distributerima nafte i naftnih derivata o tome šta Vlada može da učini i kako da interveniše u slučaju drastičnih poremećaja na tržištu goriva.

Gluhaković je rekao da će o tome imati detaljnije informacije nakon razgovora sa distributerima, među kojima je i Rafinerija nafte u Brodu. On je naveo da se za određene korekcije cijena goriva koriste razni trenuci, poput vremena izborne kampanje, ali i da se cijene goriva razlikuju od Trebinja do Kostajnice.

“Razlika je oko 27 feninga u Semberiji u odnosu na ovaj dio ovdje. I u Biraču je takođe niža cijena” – rekao je Gluhaković.

On je istakao da se najavljuje i poskupljenje cigareta u narednoj godini, te da su u pojedinim dijelovima Srpske poskupili pekarski proizvodi.

“Nama u Vladi je važno da nema monopolskog ponašanja i da nemamo jedinstvene cijene na benzinskim pumpama. Važno je da nemamo tu neku “diktaturu” nad tržištem od pojedinih distributera, ali ponavljam, svako od nas ima pravo da toči gorivo gdje je jeftinije” – poručio je Gluhaković.

Po podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, prosječne cijene goriva na benzinskim pumpama u cijeloj Bosni i Hercegovini prošle sedmice bile su 2,34 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments