Ponovo se proglašava stanje nesreće u Federaciji BiH?!

U toku je sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, na čijem čelu je minsitrica finansija FBiH Jelka Miličević, na kojoj će se donijeti odluka o proglašenju stanja nesreće u Federaciji BiH na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

– Nije ništa vrlo vjerovatno, niti da će se usvojiti niti da neće, ali će se razmotriti prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji je stigao prije dva dana – kazao nam je Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite.

Konačna odluka bit će saopćena odmah nakon sastanka, a, prema Kadribegovićevim procjenama, to bi trebalo biti između 17 i 17 i 30.

– Ima još nekih tačaka na dnevnom redu. Bit će i ta rasprava, ne bih mogao sa sigurnošću reći – istakao je Kadribegović.

U pravnom smislu Bosna i Hercegovina nema mogućnost proglašenje vanrednog stanja, a pandan toj odluci je stanje nesreće čime se daje pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama, poput nabavke opreme, angažiranje ljudstva i svega potrebnog za subijanje zaraze koronavirusom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79