Ponovo veliki rast cijena piletine u BiH?

Ogroman rast cijena piletine možda je jedan je od najžešćih udara na građane. Ipak, cijene su posljednjih mjeseci pale, ali čini se da bi poskupljenja ponovo mogla uslijediti,

Skočile cijene kukuruza

Taman kada su građani posmislili da je došao kraj vrtoglavim cijenama, stigle su nove najave o poskupljenju.

Naime, cijene pilećeg mesa u Republici Srpskoj ponovo su porasle, a proizvođači su kazali da je ovo bilo neizbježno zbog poskupljenja gotovo svih sirovina nužnih za proizvodnju i prehranu.

Naime, kako su naveli mediji u prethodnih 15-20 dana cijena ovih proizvoda povećana za nekoliko postotaka, ali da se prava slika vidi u podatku da je cijena sirovina nužnih za proizvodnju pilećeg mesa viša za 29,5 posto nego u periodu juni – juli- augustu 2021. godine.

Između ostalog, pojašnjeno je da su očekivanja bila da će u junu i julu cijene sirovina ići dolje, međutim cijena kukuruza je oko 700-720 KM po toni.

Kako bi provjerili kakav scenarij očekuje Federaciju BiH po ovom pitanju, pozvali smo potpredsjednika Udruge peradara BiH i direktora mesne industrije ‘Madi’ Edina Jabandžića.

U razgovoru za naš portal kazao je kako ima dovoljno količina žitarica te da uskoro ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja.

Šta očekuje FBiH?

“Pratimo svjetske ali i domaće berze. Mada, moram da kažem da što se tiče firme Madi mi smo obezbjedili dovoljne količine žitarica. Prema tome, u nekoj skorijoj budućnosti ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja. Naravno, ako se ovaj trend nastavi o daljem poskupljenju žitarica bit će neminovno da i mi podignemo cijene piletine”, kazao je Jabandžić.

Na kraju razgovora je kazao kako nemamo problem sa izvozom te da naša zemlja ima u ovom segmentu sasvim dovoljno domaće proizvodnje.

“Što se tiče peradi mi imamo više od 80 posto svoje proizvodnje, domaće. Imamo i izvoz. “Madi” je u ovoj godini imao iznos od 20 posto. Naravno, sa žitaricama je globalno kriza, i prati ćemo detaljno u budućnosti šta će da se dešava”, zaključio je Jabandžić za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79