Ponudila starici (82) masažu pa joj onda ukrala novac i nakit

Ženi je postavila je na leđa aparat te je iskoristila njeno stanje i nepažnju i ukrala joj novac i nakit, oštetivši je za više stotina kuna. Naravno tek kad je otišla, bakica je shvatila kako je postala žrtva

– Molim vas dođite što prije jer su me prevarili. Bio je to vapaj 82-godišnjakinje pulskoj policiji, a koja je u četvrtak utvrdila da je potonja pokradena u vlastitom domu.

Naime, njoj je oko 12.30 sati na vrata stana u Kumičićevoj ulici u Puli,  pozvonila njoj osobno nepoznata žena te joj ponudila besplatnu masažu. Starijoj ženi postavila je na leđa aparat te je iskoristila njeno stanje i nepažnju i ukrala joj novac i nakit, oštetivši je za više stotina kuna. Naravno tek kad je otišla, bakica je shvatila kako je postala žrtva prijevare.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, istarska policijska upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu policijskog službenika, eminentnog stručnjaka u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično. Zatim ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi,dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice… Te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja i prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje. Pa je tako bilo foliranata nepokretnosti, sljepoće, gluhonijemosti slično, ili prikazivanjem materijalnog stradavanja požarima, paljevinama, poplavama, potresima. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Zbog svega navedenog nije naodmet ponoviti savjete da se kod nenajavljenih posjeta ne otvaraju vrata dok se ne provjeri tko je posjetitelj i što želi. Za djelatnike raznih tvrtki, zatražiti službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a vjerodostojnost posjetitelja provjeriti bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca.

Također da se ne nasjeda na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, a treba biti sumnjičavi i ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom.Ako bilo što o toga se zamijeti treba o tome žurno obavijestiti policiju ili susjede, i dojavi sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

24Sata

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79