Poplava nanijela velike štete širom općine Foča

Poplave, usljed obilnih padavina, napravile su tokom protekle noći velike štete širom općine Foča. U općinskoj Civilnoj zaštiti Srni je rečeno da je na Tjentištu i Popovom Mostu ugroženo šest objekata.

Prilikom padavina formirane su bujice koje su nanosile blato i mulj. Ugroženi su i poplavljeni domaćinstva, ugostiteljski i privredni objekti i garaže, te nekoliko objekata Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Voda i mulj

Voda i mulj prodrli su u stambenu zgradu na Tjentištu gdje živi osam porodica.

Stanar Veso Živanović rekao je Srni da ovakvu bujicu nikada nije doživio.

“Ovo me nikad nije snašlo, stradalo mi je veliko sijeno, imam dvadeset goveda, još ni zima nije nastala, kako ću izaći iz zime ne znam”, ispričao je Živanović.

On je naveo da je 1.00 sat poslije ponoći uzeo od komšije građevinsku mašinu skip i prokopao put, ali da je uništena kompletna zimnica koju su stanari držali u podrumima i garažama.

“Ljudi su u podrumima i garažama imali krompira, grah i svega, sve je propalo. Kod mene, a i kod komšija, bilo je dosta mašina – brusilice, motorne testere, agregati”, rekao je Živanović.

Nanosi blata pomjerili bungalove

U privatnom kampu “Sutjeska” poplavljeni su drveni bungalovi.

Vlasnik kampa Marko Savić rekao je da je od stotinu ležajeva na suhom ostalo svega dvadesetak.

“Kamp je totalno poplavljen, ležajevi su pod vodom, šteta je blizu 100.000 maraka. Ogromni nanosi blata, poplavljeno je 80 kreveta, 28 kupatila, uništeni zidovi od rigipsa. Kolika je voda bila i nanosi blata, da mi je manje bungalove pomakla sa svog mjesta”, ispričao je Savić.

Nanosi su očišćeni

U Civilnoj zaštiti naveli su da je šteta pričinjena i na mostu prema naselju Barakovac, gdje je jutros zbog bujičnih nanosa saobraćaj bio potpuno u prekidu.

Nanosi su očišćeni i saobraćaj je uspostavljen, rekli su u Civilnoj zaštiti.

Poplave je bilo i na Dragočavi, a štete je bilo i u rafting kampu na Bastasima.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu, pružaju pomoć ugroženima, sagledavaju štetu i prave plan za sanaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79