Poplave prijete BiH i Sloveniji

Zbog jakih padalina i topljenja snijega dolazi do naglog porasta vodostaja rijeka i manjih vodotoka u većem dijelu Slovenije, uz mogućnost njihova izlijevanja iz korita, upozorila je u subotu državna agencija za okoliš.

Poplave prijete i u BiH.

Poplave se mogu očekivati najviše u zapadnim i južnim krajevima, a tijekom današnjeg dana lokalno može pasti i do 100 milimetara kiše na četvorni metar, upozoravaju meteorolozi.

U subotu se očekuje da će najviše rasti vodostaj Kupe i rijeke Reke, a tijekom dana i gornji tok rijeke Save, te Drave, ali i Ljubljanice i rijeke Vipave. Hidrolozi najavljuju da će vodostaj većine rijeka u nedjelju stagnirati na visokoj razini, dok će vodostaji Save i Drave i dalje rasti.

Kako su u subotu izvijestili iz Odjela za hidrologiju Federalnoga hidrometeorološkog zavoda, opasnost od izlijevanja rijeka s obzirom na prognozirane vremenske uvjete postoji na pritokama rijeke Neretve kao što su Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa.

Povećani vodostaj zabilježen je i u slivu rijeke Cetine s pritokama Sturba, Žabljak i Bistrica kao i rijeke Kupe Kladušnica i Mutnica, te pritoka rijeke Une i Bosne.

Na rijeci Trebižat koja protječe kroz općine Ljubuški i Čapljinu uvedene su mjere obrane od poplava. Prema istome izvještaju, za sada su svi vodotoci u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita.

Još su uvijek na snazi i odluke lokalnih vlasti o proglašenju stanja prirodne nepogode izazvane snježnim padalinama u gradu Livnu, te općinama Kupresu, Glamoču, Grahovu, Drvaru i Tomislavgradu.

(www.jabuka.tv)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments