Poplavljeni automobili na prodaju u Sloveniji: Je li njihova kupovina isplativa?

Na najvećem slovenskom internetskom portalu za prodaju polovnih i novih vozila, Avto.net, primijećen je porast broja poplavljenih automobila u ponudi. Prodavatelji imaju mogućnost naznačiti da je automobil bio poplavljen prilikom objave oglasa, a trenutno je više od 90 takvih vozila dostupno na stranicama. Uprkos primamljivim cijenama, stručnjaci upozoravaju da kupovinu poplavljenog automobila treba izbjegavati.

Poplavljeni automobili često imaju znatno niže cijene od vozila koja nisu bila potopljena, no odluka o kupovinii takvog vozila nosi značajne rizike. Stručnjaci ističu da je važno razmotriti stanje automobila te gdje i u kojoj mjeri je voda prodrla. Automobili s manje elektronike, posebno stariji modeli, mogli bi lakše podnijeti poplave, dok su noviji automobili s više komponenti osjetljiviji na štetu uzrokovanu vodom.

Iz iskustva sličnim kućanskim uređajima, stručnjaci upozoravaju na teškoće u potpunom otklanjanju vode i mulja koji prodru unutar vozila. Terenska vozila mogu imati određenu toleranciju na vodu, ali poplavljena vozila često doživljavaju ozbiljne probleme s elektronikom i drugim sistemom.

Stručnjaci također upozoravaju na mogućnost prikrivanja informacija od strane prodavaoca, gdje bi automobil koji još uvijek radi nakon poplave mogao biti prodan kao neoštećen. Kupci koji nisu upućeni u automobile trebali bi tražiti pomoć stručnjaka pri kupovini polovnih vozila, kako bi se osigurali da nisu žrtva prevare.

Treba obratiti pažnju na sve detalje prodaje, uključujući lokaciju, cijenu i historiju automobila.

Peter Kavčič, urednik portala Doberavto.si za transparentnu prodaju i kupovinu polovnih automobila, za N1 naglašava da su poplavljeni automobili znatno jeftiniji iz opravdanog razloga i često su prikladni samo za reciklažu ili rezervne dijelove. Također, čišćenje i zamjena oštećenih dijelova mogu biti skupi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79