Poput Vučića: Dodik o NATO-u govori u prisustvu ambasadora Rusije

Analitičari primjećuju dvije stvari, a to je da Vučić o važnim geopolitičkim pitanjima u posljednje vrijeme govori u prisustvu ruskog ambasadora u Srbiji, čime zapadnim zemljama šalje poruku o njegovom političkom kursu, dok je isti model, po uzoru na Vučića, počeo primjenjivati u Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjasnili su se da ne žele postati dijelom NATO saveza, odnosno njihov stav je da i Srbija i BiH trebaju zadržati vojnu neutralnost.

Premda su takvi stavovi Vučića i Dodika poznati od ranije, iste poruke u posljednje vrijeme šalju u prisustvu ruskih ambasadora u Srbiji i BiH Aleksandra Bocana Harčenka i Petrva Ivancova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 9. avgusta u prisustvu ruskog ambasadora Herčenka da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Hercegovine odluke organa i političkih stranaka u toj državi. Rekao je to na pitanje novinara “klizi” li nakon dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o formiranju Vijeća ministara ta država “lagano ka NATO-u”.

Vučić je istakao da može govoriti samo o Srbiji, koja će, istakao je, ostati vojno neutralna i neće ići ni u NATO ni u bilo koji drugi savez.

Ambasador Harčenko, koji je sa Vučićem zajedno obilazio radove na izgradnji vijadukta Čortanovci na željezničkoj dionici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru izgradnje pruge između Beograda i Budimpešte, je poručio da poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti, dodajući da ako je Srbija neutralna, ima dodatne mogućnosti da se usredotoči na ekonomiju i realizaciju projekata koji doprinose boljitku cijele zemlje.

Nekoliko dana kasnije vojnu neutralnost istakao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i to na sličan način kao i predsjednik Vučić, u prisustvu ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova.

Dodik je na konferenciju Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa Ivancom 15. avgusta rekao da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za održavanje sastanka savjetnika kabineta članova Predsjedništva BiH o približavanju stavova o reduciranom Godišnjem nacionalnom programu za NATO (ANP).

Na pitanja o članstvu BiH u NATO-u na istoj konferenciji Ivancov je odgovorio da je članstvo u međunarodnim organizacijama pitanje za vlasti u BiH.

“Osnov mog rada u BiH je nemiješanje u poslove BiH, za razliku od nekih mojih kolega. Mislim da BiH, njeni narodi i političari sami mogu odlučivati kako će živjeti”, poručio je Ivancov.

Analitičari primjećuju dvije stvari, a to je da Vučić o važnim geopolitičkim pitanjima u posljednje vrijeme govori u prisustvu ruskog ambasadora u Srbiji, čime zapadnim zemljama šalje poruku o njegovom političkom kursu, dok je isti model, po uzoru na Vučića, počeo primjenjivati u Milorad Dodik u Bosni i Hercegovini prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79