Poražavajuće činjenice: SOS telefoni zvone neprestano, broj prijava porodičnog nasilja raste

Foto: BHRT

U Bosni i Hercegovini, prošle godine, evidentiran je gotovo 2.500 slučajeva nasilja u porodici.

Žrtve su često žene, a počinioci najčešće njihovi bračni partneri. Ovaj trend izaziva zabrinutost, a kako se suočiti s njim?

SOS telefoni su preopterećeni, a sigurne kuće često nisu u mogućnosti primiti sve žrtve koje se moraju skloniti od nasilnika. Prošle godine, gotovo 500 osoba, žena i djece, smješteno je u sigurne kuće širom BiH.

“U periodu od augusta do početka aprila, naši smještajni kapaciteti bili su popunjeni. Bili smo praktično zatvoreni za primanje žrtava nasilja jer nismo imali dovoljno mjesta za smještaj”, izjavila je Dragana Miljković, socijalna radnica u Sigurnoj kući u Banjoj Luci.

Nedavni slučajevi femicida vjerovatno su uticali na povećanu osviještenost i odlučnost žrtava da prijave nasilje. Međutim, uzroci ovog problema mogu biti raznoliki – od posljedica rata do trenutne društveno-političke situacije.

“SOS telefoni su pretrpani, a broj prijava porodičnog nasilja raste. Ova zabrinjavajuća statistika zahtijeva hitne akcije i promjene u kaznenoj politici i vaspitanju”, kaže sociolog Vladimir Vasić.

“Prošle godine smo imali tragične zločine koji su se dešavali. Imali smo uvećan broj femicida i zbog toga su se žene osjećale ugroženije i tražile su krizni smještaj, ali isto tako institucije su prepoznale potrebu da se hitno reaguje i osobe momentalno udalje fizički i psihički od nasilne osobe”, izjavila je Anamarija Divković, socijalna radnica u Sigurnoj kući u Tuzli.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79