Poražavajući podaci: Svako šesto dijete školske dobi žrtva je kibernetičkog zlostavljanja

Svako šesto školsko dijete postaje žrtva kibernetičkog zlostavljanja, kako je navedeno u najnovijem izvještaju o zdravstvenom ponašanju djece školske dobi (HBSC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljenom u srijedu u Kopenhagenu.

Nasilje na internetu bilježi poseban porast u odnosu na prethodno izvješće iz 2018. godine. Novo izvješće obuhvaća podatke za razdoblje od 2018. do 2022. godine, prikazujući da je oko 15 posto učenika već doživjelo kibernetičko zlostavljanje.

Postotak žrtava među dječacima porastao je s 12 posto u prethodnom izvješću na 15 posto, dok je kod djevojčica porastao s 13 na 16 posto.

Otprilike jedan od osam školaraca u dobi od 11 do 15 godina priznao je da je već maltretirao nekoga u digitalnom prostoru.

Dok je 11 posto dječaka iz prethodnog izvješća izjavilo da su nekoga maltretirali online, ta je brojka sada porasla na 14 posto. Kod djevojčica je zabilježen porast sa 7 na 9 posto.

Izvješće je fokusirano na obrasce zlostavljanja i nasilja među djecom i mladima, te je sudjelovalo više od 279.000 ispitanika. HBSC studija se provodi svake četiri godine među mladima od 11 do 15 godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79