Poražavajući podaci: Zaposlenost u Bosni i Hercegovini se tek 2024. vraća na nivo od prije pandemije

Iako su vlasti najavljivale da će ovo biti godina ekonomskog oporavka u Bosni i Hercegovini, građani u 2021. ipak, prema svemu sudeći, neće osjetiti neki veći napredak.

To pokazuju projekcije međunarodnih organizacija, poput MMF-a, ali i rani podaci domaćih institucija o ekonomskim kretanjima na početku 2021. godine.

Podaci o kretanju brutodruštvenog proizvoda obračunavaju se kvartalno i o njima je još rano govoriti za 2021. godinu, dok će informacije o izvozu i industrijskoj proizvodnji za januar biti poznati krajem ovog mjeseca.

No, prvi podatak za januar koji je stigao, a koji se tiče zaposlenosti u Federaciji BiH, krajnje je poražavajući.

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 31. januara 2021. iznosio je 516.808 prema podacima Porezne uprave FBiH. Podsjetimo, broj zaposlenih 31. decembra 2020. iznosio je 520.493.

To znači da je u januaru 2021. bez posla u Federaciji ostalo 3.685 ljudi.

Ovo ne samo da je nastavak negativnog trenda iz prošle godine, već predstavlja čak i njegovo pogoršanje.

Lani je, u periodu nakon početka pandemije, dakle od marta do decembra, također prema podacima Porezne uprave, u Federaciji bez posla ostalo 15 hiljada ljudi.

Inače, prema predviđanjima domaćih institucija i međunarodnih organizacija, ove godine bi trebalo doći do rasta zaposlenosti u BiH. Ipak, taj rast će, u najboljem slučaju, biti veoma spor.

Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, stopa nezaposlenosti u BiH će se tek 2024. vratiti na nivo iz 2019.

Podaci MMF-a: Veoma spor oporavak u BiHPodaci MMF-a: Veoma spor oporavak u BiH

Prema MMF-u, nezaposlenost u BiH u 2019. je pala na rekordno nizak nivo od 15,7 posto, a lani je skočila na čak 19 posto.

Ovakav pad zaposlenosti u prošloj godini nije iznenađujući s obzirom na pandemiju koronavirusa i mjere koje su uvedene za sprečavanje širenja virusa.

No, građani su svakako očekivali brži oporavak. Prema projekcijama MMF-a, ove godine će stopa nezaposlenosti pasti na 17,5 posto, a dogodine na 16,8 posto.

Godinu kasnije – 2023. zadržat će se na 16 posto da bi tek 2024. pala na 15,3 posto, dakle ispod nivoa iz 2019. godine.

Naravno, riječ je tek o projekcijama, a kako će se situacija zaista razvijati zavisit će od poteza domaćih vlasti i globalnih kretanja.

Za sada privrednici uglavnom nisu zadovoljni naporima koje vlasti ulažu u ekonomski oporavak. Razvoj privatnog sektora otežavaju loš poslovni ambijent, visoki nameti na privredu i nedovoljni poticaji iz budžeta na svim nivoima.

Osim toga, činjenica da BiH kasni s vakcinacijom također će se negativno odraziti na privredu, pogotovo na oblastima poput turizma i ugostiteljstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79