Porezna uprava FBiH blokirala račune rudnika u Brezi i Zenici, najavljen štrajk rudara

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine blokirala je račune Rudnika mrkog uglja Breza i Rudnika mrkog uglja Zenica, a za 22. januar rudari u Brezi već su najavili štrajk.

Zbog blokade računa RMU Breza u narednim danima neće biti moguća primjena aktuelnog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ni isplata plaća i drugih naknada za decembar prošle godine.

Ovo nije prvi put da je blokiran račun RMU Breza zbog dugovanja koja, prema posljednjim informacijama, iznose 4,5 miliona KM. Odluka o najavi štrajka donesena je jučer, a rudari će 22. januara održati protest kojim će iskazati nezadovoljstvo.

Kako Klix.ba saznaje račun je blokiran i Rudniku mrkog uglja Zenica iz kojeg se još uvijek nisu oglašavali o ovom problemu.

Nakon uplate nešto više od dva miliona KM račun Rudnika mrkog uglja Kakanj je deblokiran te neće biti problema u isplatama primanja kakanjskim rudarima prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79