Porezna uprava FBiH odgovorila Kasumoviću: Nećemo podleći političkim pritiscima

Nakon izjave gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da Porezna uprava FBiH ne može i nikada neće naplatiti 4,7 miliona KM duga Zenicatransa od Grada Zenice, reagovala je i Porezna uprava FBiH koja je kazala da će naplatiti dugovanja i da neće podleći pritiscima politike.

Kasumović je u vezi naplate dugovanja JKP “Zenicatrans prevoz putnika” 17. februara 2020. godine u sredstvima javnog informisanja, izjavio da “Kantonalni porezni ured Zenica ne može iz budžeta tog grada naplatiti porezni dug Javno komunalnog preduzeća ‘Zenicatrans-prevoz putnika’ i da je ‘Stranačka Porezna uprava u Zenici izdala tako glup nalog – da Grad solidarno odgovara za Zenicatrans, što je nemoguće’.

U izjavi Kasumović je naveo i da je “JKP ‘Zenicatrans prevoz putnika’ dioničko društvo i oni (op. a. Porezna uprava) to mogu izdati, međutim, Grad će veoma brzo podići krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog radau službi. Oni jesu to poslali, međutim, oni Grad ne mogu blokirati”.

S tim u vezi iz Porezne uprave FBiH su odbaciku Kasumovićeve navode istakavši da su netačni, neistiniti i zlonamjerni.

“Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da dug Javnog komunalnog preduzeća ‘Zenicatrans-prevoz putnika’ na dan 31. decebar 2019. godine, kako je to objavljeno na web stranici Porezne uprave FBiH iznosi 5.380.081,41 KM, od čega se na glavni dug odnosi 3.963.892,30 KM, a na dug po osnovu zatezne kamate 1.416.189,11 KM i sve druge informacije koje posjeduje Porezna uprava FBiH kao i informacije do kojiih je došla u postupku kontrole poslovanja JKP ‘Zenicatrans prevoz putnika’ prema Zakonu o Poreznoj upravi FBiH predstavljaju poreznu tajnu i ne mogu se javno objavljivati bez prethodne pisane saglasnosti poreznog obveznika – navodi se u reagovanju Porezne uprave FBiH.

Dodaju da prema podacima iz Registra vrijednosnih papira osnivač Društva “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica je Grad Zenica koji je i većinski vlasnik kapitala Društva, sa procentualnim učešćem u kapitalu od 83,7196 posto, pa je svakom ko se imalo razumje u zakon i korporativno upravljanje jasno da sve odluke o poslovanju ovog preduzeća donosi njegov vlasnik, a ne bilo koja politička partija, pa shodno tome i sve nepravilnosti koje se događaju ostvaruju se uz blagoslov njegovog većinskog vlasnika odnosno Grada Zenice.

“S obzirom na stanje koje se događa u vezi sa JKP ‘Zenicatrans prevoz putnika’ i više plasiranih neistina od stane gradonačelnika i drugih, a u cilju istinitog informisanja javnosti i demantovanja neistina Porezna uprava FBiH je dana 09. januara 2020. godine od menadžmenta JKP ‘Zenicatrans prevoz putnika’ tražila pisanu saglasnost da objavi podatake sa kojima raspolaže, a koje se odnose na poslovanje JKP ‘Zenicatrans prevoz putnika’ i odgovornih osoba. S obzirom da saglasnost nije data te imajući u vidu da je Grad Zenica prema javno dostupnim podacima 83% vlasnik JKP ‘Zenicatrans prevoz putnika’ d.d., smatramo da je svima jasno ko i iz kojih razloga ima interes da Porezna uprava FBiH ne objavljuje podatke i da se od javnosti sakriva istina o navedenom poreznom obvezniku – stoji u reagovanju.

Naglasili su i da su više puta javnosti upućivali jasne poruke da Porezna uprava nije politička institucija, da je politika do donošenja zakona, a nakon što se donese zakon isti se treba poštovati i primjenjivati te da shodno tome imaju potrebu javnosti prezentirati i saopćiti:

“Odredbe člana 55. stav 2. Zakona o porezu na dobit kojim je propisano: „Obveznik ne može davati pozajmice ili vršiti prijenos imovine na druga pravna lica ukoliko ima neizmirenih obaveza na osnovu plaćanja javnih prihoda ili obaveza prema zaposlenicima sa osnova prihoda od nesamostalne djelatnosti.“ i Odredbe člana 31. stav 1. Zakona o Poreznoj upravi kojim je propisano: „Lice koje kupi ili primi na poklon imovinu (primalac) drugog lica (prenositelja) odgovorno je za porezne obaveze prenositelja, ako je znalo ili imalo razlog da zna da je prenositelj ovu imovinu prenio na primaoca u cilju izbjegavanja plaćanja porezne obaveze – navodi se.

Cilj menadžmenta Porezne uprave je kako kažu da radi otvoreno i transparentno i da izgradi pravednu, efikasnu, racionalnu, transparentnu i poštovanu instituciju.

“Porezna uprava Federacije BiH će shodno važećim zakonima nastaviti sa naplatom poreznih obaveza i neće podleći ničijim pristicima – poručili su javnosti iz Porezne uprave FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79