Porezna uprava Federacije BiH otkrila 78 neprijavljenih radnika u inspekcijskim nadzorima

Porezna uprava Federacije BiH otkrila 78 neprijavljenih radnika u inspekcijskim nadzorima


Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 21. maja 2024. godine na području Federacije BiH proveli 314 inspekcijskih nadzora, ciljajući porezne obveznike koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom, građevinarstvom, pekarstvom i drugim uslužnim djelatnostima. Nadzori su provedeni radi provjere zakonitosti poslovanja ovih subjekata.

Tokom kontrola otkriveno je 78 radnika koji nisu bili prijavljeni, 23 objekta koja su radila bez potrebnog odobrenja, 23 porezna obveznika bez instaliranog fiskalnog uređaja te 84 porezna obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja. Zbog ovih nepravilnosti, inspektori su zatvorili 60 objekata i izdali 185 prekršajnih naloga, ukupno izrečući novčane kazne u iznosu od 383.790 KM.

U jednom slučaju inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Porezna uprava apeluje na sudove da brzo i u zakonski propisanim iznosima izriču sankcije, jer brza sankcija, čak i manja, ima veći preventivni učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozvani su da to učine što prije i provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Također, obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, trebaju to uraditi što prije.

Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da elektronski podnose svoje porezne prijave i provjeravaju svoje porezne kartice putem online sistema. Korištenjem ove usluge obveznici mogu osigurati tačnost svojih zaduženja i uplata, olakšati poslovanje i ubrzati komunikaciju s Poreznom upravom.

Građani mogu putem portala izvršiti provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve nepravilnosti mogu prijaviti anonimno putem e-maila, SMS poruka, besplatnog poziva ili pošte.

Poveznice:



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija