Porezna uprava zapečatila 10 objekata u Sarajevu, morala intervenisati i policija!

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Sarajevo je 18. i 19. avgusta 2021. godine izvršila 55 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 18 neprijavljenih radnika, 10 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 4 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 3 objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, izdato je 12 Rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 10 objekata zapečačeno i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 59.500,00 KM.

U toku inspekcijskog nadzora u jednom slučaju kod poreznog obveznika koji obavlja djelatnost ugostiteljstva zbog upućenih verbalnih prijetnji i sprečavanja inspektora u obavljanju službene dužnosti Porezna uprava Federacija BiH je zatražila asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79