Porodica Alise Mutap traži da je u pritvoru posjete psiholog i psihijatar

Porodica Alise Mutap – Ramić ponovo se saopćenjem obratila javnosti.

Radi se o osumnjičenoj za organizirani kriminal, a koja se nalazi u pritvoru u KPZ Tuzla. Ona je bila djevojka ubijenog Dženana Memića, a kobne noći u februaru 2016. glodine bila je s njim u Velikoj Aleji kada je smrtno povrijeđen. Tokom istrage pravdala se amnezijom i o slučaju nikada ništa nije otkrila.

-Kao prvo želimo da obavijestimo javnost da Sud BiH do današnjeg dana nije odobrio Alisi psihologa ili psihijatra, a tuzlanski zatvor je poslao zahtjev za istog na početku njenog pritvora. Njeno psihičko stanje je ozbiljno narušeno, a Sud BiH ne daje saglasnost za psihologa, eventualno psihijatra. Alisa je skoro dvije godine išla na psihoterapiju, koja joj je u mnogome pomogla da se nosi sa stanjem u koje je dovela porodica Memić – kažu u saopćenju.

Apeliraju na Sud BiH

Porodica Mutap u daljem tekstu tvrdi da je stanje Alise Mutap – Ramić gore nego na početku i apeliraju na Sud BiH da što prije odobri zahtjev.

-Naravno, zahtjev im je davno stigao i pismenim putem, ali ga očigledno ignoriraju, stoga smo prinuđeni apelovati javno. Razlog ne znamo, ali očekujemo od Suda BIH da se izjasni po tom pitanju. Zbog čega joj je uskraćena psihološka ili psihijatrijska pomoć? Ko će odgovarati za njeno psihičko zdravlje i zdravlje njenog nerođenog djeteta, kada sve ovo prođe, a proći će nekada.

Neko će odgovarati sigurno – kažu u saopćenju.

U saopćenju su se dotaknuli i Dženanove sestre Arijane Memić za koju su naveli da je „jučer pasivno zaprijetila novim protestima“.

-Sljedeće sedmice bi trebalo biti održano ročište vezano za podizanje optužnice i odlučivanje o daljnim mjerama pritvora. Memići opet koriste ‘proteste’ kao prijetnju da bi kreirali pritvorsku tačku “uznemirenja javnosti” i na taj način izvršilo svojevrsan pritisak na pravosuđe u BiH. Jer kako Muriz nedavno kaže: “Ja sam sada i sudija, Vrhovni sudija i tužilac u ovoj zemlji” i koristit ću medije jer “Pravosuđe se boji medija u BiH”. I zato opet pred ročište prijete protestima. Naravno, to je više nalik na seljačku bunu i politički protest gdje su članovi stranke primorani doći, iako to većina zapravo i ne želi. Ali kad ste u stranci, odlazak na proteste je obavezujući – tvrdi porodica Mutap.

Obrazac ponašanja

Do kada će pravosudne institucije u BiH podlijegati ovim pritiscima koji ne samo da su nezakoniti, nego su postali i obrazac ponašanja porodice Memić svaki put pred održavanje ročišta, navode dalje.

-I ptice na grani znaju kada će Muriz, Arijana i Ifet zaprijetiti protestima. Do kada će Memići i Feraget obezvrijeđivati institucije ove zemlje? Moramo se osvrnuti i na jučerašnje medijsko istupanje Memića i njegovog advokata. Tražio je opet izuzeće Sudskog vijeća i tužioca u postupku koji se vodi na Vrhovnom Sudu BiH. Sada su i oni krivci i oni koji zataškavaju. Uvrede koje su jučer iznijeli na račun tužioca i ostalih članova sudskog vijeća graniče sa zdravim razumom. Feraget je otišao toliko daleko da je rekao da postoje elementi za hapšenje sudija Vrhovnog suda. I niko da reaguje. Ne smiju, valjda. Jer Muriz je, kako tvrdi sada i tužilac i sudija i kadija. Ukoliko se nađe i neki pojedinac koji će reagovati, vrlo je vjerovatno da će biti stavljen na “spisak” i biti prozvan kao saučesnik, a vrlo je vjerovatno da će biti i uhapšen – piše u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79