Porodica Ammara Kapidžića traži ponovno provođenje istrage

Porodica ubijenog Ammara Kapidžića zatražila je formiranje ad hoc tijela koje će se baviti ovim predmetom, prvenstveno jer su nezadovoljni presudom, kao i zbog, kako su naveli, mnogih nelogičnosti tokom istrage i potom suđenja u ovom predmetu. U naselju Sokolović Kolonija u Sarajevu juna 2019. godine ubijen je Ammar Kapidžić, dugogodišnji član Odbojkaškog kluba Ilidža, a ubijen je ispred porodične kuće.

Za ubistvo Kapidžića optuženi su bili Armin Iglica (1996. godište) i Alem Šojko (2000. godište), kojima je 2021. godine Općinski sud Sarajevo izrekao presudu.

Iglica i Šojko prvobitno su bili osumnjičeni za saučesništvo u ubistvu sportiste, ali im je krivično djelo prekvalificirano u pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela. Armin Iglica je za pomaganje osuđen na dvije godine i šest mjeseci, dok je Alem Šojko oslobođen optužbi.

U ubistvo Ammara Kapidžića umiješan je bio i Amel Kurtić koji je nakon pucanja u Kapidžića izvršio samoubistvo piše Klix.

Zbog nezadovoljstva ishodom sudskog procesa, kao i samo vođenja istrage, porodica ubijenog Ammara Kapidžića sa advokaticom Adnom Dobojlić se obratila Skupštini Kantona Sarajevo s ciljem utvrđivanja eventualnih propusta u istrazi vezano za ubistvo Kapidžića.

Kako je navedeno u aktu koji su dostavili porodica ubijenog i punomoćnica Dobojlić, u predmetnom događaju (ubistvu) je prisustvovalo više osoba koji nisu ispitani u svojstvu svjedoka.

Također, naveli su kako nije urađeno DNK vještačenje automobila iz kojeg je Kapidžić ubijen, a dodali su da nije adekvatno izvršeno vještačenje odjeće Ammara Kapidžića.

U svom aktu koji su skupštini KS dostavili drugog marta 2021. godine naveli su i da nisu prikupljeni podaci o vlasništvu pištolja koji je pronađen na mjestu ubistva, koji je bio u vozilu kada je Kapidžić ubijen, a koji je korišten u ubistvu.

“Predlaže se da se ispitaju svi navodi kao i da porodica ubijenog Ammara Kapidžića bude saslušana na okolnosti događaja obzirom da su bili u neposrednoj blizini događaja te da njihove izjave nisu analizirane u toku istrage, stoga se predlaže formiranje ad hoc tima”, naveli su oni u aktu.

Sve ove okolnosti je analizirala Komisija za sigurnost KS koja je Skupštini KS predložila da se ovom slučaju oni očituju.

“Nakon analitičkog sagledavanja ukupnog materijala može se izvući zaključak da se osnovni prigovor porodice Kapidžić odnosi na neutvrđivanje činjeničnog stanja vezano za svjedoke i izvršioce krivičnog djela. Komisija za sigurnost Skupštine KS je na osnovu svojih nadležnosti preduzela aktivnosti na sagledavanju predmetnog slučaja te u skladu sa navedenim Skupštini KS predlaže da donese odluku o eventualnom daljem postupanju po ovom predmetu”, zaključak je komisije.

Skupština KS će ovom pitanju raspravljati na sjednici zakazanoj za 10. juni.

U pucnjavi koja se dogodila u subotu u 19.20 sati u Ulici Francuske revolucije, u Sokolović-Koloniji, ubijen je sportista Ammar Kapidžić, koji se bavio dizanjem tegova, a ranije je trenirao odbojku i bio član Odbojkaškog kluba Ilidža. Na Kapidžića su ispaljena četiri hica ispred njegove porodične kuće. Dodajmo i to da je Ammar sin profesora Kemala Kapidžića, koji predaje u Četvrtoj gimnaziji na Ilidži.

Kurtić je u novembru 2018. napadnut dok je izlazio iz novoosnovanog fitnes-centra. Napadač ga je čekao i dok se s njim mimoilazio u hodniku teretane, napadač je izvukao pištolj iz kese i pucao mu u leđa. Pogođeni mladić je pao na tlo, ispred objekta, a napadač je sa udaljenosti od 15-ak centimetara ispalio još dva hica.

Policija nije mnogo istraživala ovaj slučaj jer im Kurtić nije želio otkriti identitet osobe koja je pucala na njega, rekavši da “nije šmeker”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79