Porodica Hrnjić: “Godina kako smo pobijedili koronu”

“Budite pametni, budite pozitivni, ali ne na naš način.“ Prije godinu ovu poruku uputio je Anes Hrnjić (28) kada je saznao da su on, ali i cijela njegova porodica zaraženi koronavirusom. Tako je šesteročlana porodica Hrnjić iz maglajskog naselja Misurići završila u stacionaru Kantonalne bolnice Zenica. Ni u tim teškim trenucima, jer puno je bilo nepoznanica u to vrijeme, Anes nije bio bez optimizma.

Pozitivan način

vaz

S Anesom smo se susreli godinu poslije. I njemu je ovo vrijeme prošlo nestvarno brzo. Prisjeća se da su to bili teški dani za Hrnjiće, roditelje Esada i Sadetu, majku Fatu i djeda Dedu te mlađeg brata Admira.

– Kada smo saznali da smo pozitivni, bilo je najviše panike i nepoznanica. Šta ćemo sada, hoćemo li u stacionar ili ćemo biti kod kuće u izolaciji, hoćemo li se pakovati… Kada sam saznao da smo svi pozitivni, na društvenim mrežama objavio sam status i javno priznao da svi imamo koronavirus. Najviše sam to uradio zbog stigmatizacije, javnog razapinjanja i sveopćeg linča članova porodice koji su se razboljeli prije nas. Kao da su oni željeli da se razbole. Mnogi su na pozitivan način primili moju objavu, zvali, interesirali se za nas – ističe Hrnjić.

U stacionaru je najviše on hrabrio porodicu i čuvao ih da ne pokleknu, uvijek bio dobro raspoložen. Bilo im je tada posebno drago zbog svih onih znanih i neznanih koji su ih zvali i hrabrili. Na njih korona, na svu sreću, nije ostavila nikakve posljedice. Međutim, priča nam, majci i djedu je, ipak, teže.

– Ostao im je strah, posebno zbog najnovijih vijesti o broju oboljelih i umrlih, hoće li se i kada vakcinisati… Bukvalno ne idu nigdje i smanjili su kontakte – naglašava Hrnjić.
Sklopio brak

Nije dozvolio da mu korona poremeti planove. U septembru prošle godine Anes se oženio dugogodišnjom djevojkom Amrom pa su tako počeli zajednički život.

– Mi smo planirali vjenčanje bez obzira na sve. Nije se imalo šta čekati. Vjenčali smo se, uselili u novi stan, zasnovali porodicu. Udvoje je sve lakše – priča nam kroz smijeh.

Proći će još vremena

Ni sam nije vjerovao da će cijela ova situacija s pandemijom trajati ovako dugo piše Avaz.

– Puno je ljudi oboljelo, a puno ih se i oporavilo. Teško mi je zbog svih ljudi, mladih i starih, koji su izgubili bitku s koronom, ali, evo, sada imamo vakcinu. Ipak, mislim da će proći još vremena do nekog normalnijeg života – smatra Anes

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79