Porodica Kvesići u Gornjim Mamićima napravila tvornicu lijekova

Tvrtka Natura Pharm d.o.o s čijeg nadzora zabilježen piroman jest pakirnica lijekova, gdje je direktor Blago Kvesić, sin ravnatelja bolnice u Mostaru Ante Kvesića.

Kvesići dokazuju da se kod nas pošteno može uspjeti, i nema da ne može. Zavrtiš milijunski posao s lijekovima u svom selu, Gornjim Mamićima, i ostaneš svoj na svome.

On je osim direktora i jedan od osnivača Natura Pharma sa ulogom od 125.812 maraka, dok je drugi najveći osnivač Ivan Kožul iz Gornjih Mamića sa 125.873 marke.

Blago se već davno otisnuo u unosan biznis s lijekovima, te se probio i na županijske liste lijekova sa širokobriješkom tvrtkom Natura Pharm, gdje mu je vrata odškrinula i Vlada HNŽ-a i naš ZZO. Sve na lijepe oči, bez prekoreda, bez da su znali tko je otac, a tko sin. Pa ja. 

Vlada Hercegovačko – neretvanske županije donijela je dokument „Odluka o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K“ (Narodne novine HNŽ/K broj 4/21 od 08.06.2021.).

(VIDEO) Zašto je normalno da nama “uvik umisto sprida ulazi sazad”

Temeljem toga dokumenta izrađena je nova Pozitivna lista lijekova HNŽ/K koja se primjenjuje od 1.09.2021. godine.
Pozitivna lista dostupna na sljedećem linku: Pozitivna lista lijekova, a na njoj se može vidjeti da je značajan udio na listi dobio Belupo, kroz sarajevsku ispostavu naziva Farmavita, a da su prostor dobili i neki lijekovi iz pakirnice sina ravnatelja Kvesića.
Istovremeno, izbačeni su Plivini lijekovi, koja je slabo ili nikako zastupljena.

Upućeniji tvrde da je sve dogovoreno u jednom restoranu, a da je zbog svega čak prosvjednim pismom reagirala Pliva, koja je izgurana sa tržišta lijekova. Iz Plive pak službeno o tome ne žele govoriti, a upućuju nas da upit o izgurivanju njihovih lijekova s domaćih listi pošaljemo nadležnim institucijama.U Farmaviti koja obilato inkasira iz Hercegovine također šute na naš upit o suradnji s Natura Pharmom obitelji Kvesić, premda ih se direktno može dovesti u tržišno nelogičnu povezanost. Primjerice, Farmavita je bila nositelj licence za lijek Klopidex, no prepustila je proizvodnju Natura Pharmu Blage Kvesića. Također, iz dobro upućenih krugova tvrde da su na sastancima s ljekarnama u Hercegovini davali preporuku da se roba nabavlja od Natura Pharma. Zauzvrat su u minusu. Mislite?

Ne. S jedne strane su prepustili dio biznisa Blagi Kvesiću, a s druge strane obilato dobivaju tendere od SKB-a Mostar, tj. Blagina oca Antiše. Evo samo nekih:

Sedmi rujna 2020. bolnica je dala Farmaviti ugovor vrijedan 48.835 maraka, 16. rujna 2019. SKB Mostar Farmaviti je dodijelio ugovor težak 716.079 maraka, dok je 11. rujna Farmavita od bolnice dobila ugovor težak 1,6 milijuna, i tako dalje.

Priča o uspjehu u Gornjim Mamićima svakako je za pohvaliti, za zapjevati i slaviti, i za začepiti usta onima koji kažu da se ne može kod nas.
Inače, osim Farmaviti i Kvesićima smo slali upit u firmu i bolnicu o tome u kakvoj su povezanosti s Farmavitom, koliko je SKB dodijelio ugovora Farmaviti u zadnjih pet godina. Kratko su odgovorili iz SKB-a Mostar.

Informacije o svim ugovorima koje SKB Mostar sklapa s dobavljačima su javno dostupne i možete ih pronaći na Portalu javnih nabavki BiH. Ostale insinuacije iz upita ne želim komentirati. S poštovanjem, ravnatelj SKB Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić, dr.med.“, navodi se u odgovoru iz te institucije. Uistinu tenderi i lista lijekova dovoljno govore, tko pažljivo čita piše Hercegovina.info

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79