Porodica Mutap uništila Alisinu krvavu majicu, Barić negira krivicu

Dženan Memić i Alisa Mutap

U Sudu BiH pred Hasijom Mašović, sutkinjom za prethodni postupak tužilac Ćazim Hasanspahić obrazložio je prijedlog za određivanja jednomjesečnog pritvora policajcu Josipu Bariću koji se tereti da nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, a koji je mogao biti krunski dokaz u dokazivanju ubistva Dženana Memića.

Memić: “Alisa, jesi li se probudila iz dubokog sna i izašla iz zemlje čuda”

Na početku ročišta rečeno je da je Barić lošeg imovnog stanja jer ima kredit te da je završio fakultet za sport. On se tereti za organizirani kriminal i pomoć počiniocu poslije učinjenja krivičnog djela i nezakonito posredovanje. Tužilac se u obrazloženju osvrnuo na službenu zabilješku koju je sačinio Barić o izuzimanju odjeće Dženana i Alise.

– Radi se o obimnoj istrazi. Proširena je na još šest osoba. Osumnjičeni je propustio da izuzme krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj porodici te je uništen. Makazama je izrezan taj krvavi dio – kazao je tužilac Hasanspahić.

On je naveo da je Tužilaštvo BiH već pružilo zaštitu za šest svjedoka.

Utjecaj na svjedoke

– Osumnjičeni bi sigurno utjecao na svjedoke ako ostane na slobodi. Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu. Od Dženana je izuzeta vreća puna odjeće, a od Alise Mutap samo crne farmerice i kožna jakna. Možda bi tragovi sa tog džempera doveli do počinioca. Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo šta utvrdilo. Zašto je osumnjičeni različito postupao prema Dženanu i Alisi po pitanju izuzimanja odjeće. Svjedoci su to u cijelosti potvrdili i imamo njihove iskaze. Radi se o krivičnim djelima koju su činili kao grupa – naveo je Hasanspahić.

Tužilac je ponovio da su osumnjičeni u ovom predmetu ranije nudili novac za dokaze i da su podmetali dokaze te je predložio da se pritvor Bariću odredi iz svih pritvorskih razloga.
Barićev branilac Kadrija Kolić naveo je da njegov klijent kao policajac postupa „kako Bog zapovijeda“ te je naveo da je sarajevsko tužilaštvo već istraživalo Barića te je ta istraga obustavljena. Zatražio je da Sud odbije prijedlog Tužilaštva i da se Bariću odrede mjere zabrane.

– Ovo je gusta čorba za javnost, a ja ću se pobrinuti da ne bude gusta Barićem – kazao je Kolić.

Ko je pao s Marsa

On je pročitao iskaz koji je Barić dao tužiocu,a u kojem tvrdi da je sve činio po pravilima struke.
Tu se navodi da prilikom krivičnih djela za koja se može izreći kazna duža od pet godina jedan inspektor ide na uviđaj a drugi na KCUS gdje su povrijeđene osobe. U ovom slučaju i Barić i njegov kolega koji je svjedok tužilaštva bili su u KCUS-u.

Tužilac Hasanspahić obrazložio prijedlog za pritvor

Kolić je tokom svog obraćanja sudu krivicu usmjeravao na Barićevog šefa Hasana Dupovca koji je ranije pritvoren te na Merisa Ćatu koji je bio tužilac u ovom predmetu, a sada ima status svjedoka.

Na kraju se i Barić obratio sudu piše Avaz.

– Pet godina me napadaju sa svih strana. Poslije porodice oštećenog meni je najviše stalo da se ovo završi. Kao da sam pao s Marsa. Ista je procedura za sve radim ovako 20 godina i opet bih sve isto uradio. Nemojte me zatvarati, ne mogu utjecati na svjedoke – kazao je Barić.

Barić se sumnjiči za krivična djela organizirani kriminal iz člana 342. u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.
Barić je na današnjem ročištu rekao da je lošeg imovinskog stanja, te je tražio da mu se ne određuje pritvor jer nema s kim komunicirati niti na koga utjecati. Kazao je kako je imao samo šefa (Hasan Dupovac op.a.) ali da je on zatvoren. Dodao je da mu je stalo da se ovo riješi jer je napadnut sa svih strana.
Tužilac Ćazim Hasanspahić je u obrazloženju prijedloga kazao kako se radi o obimnoj istrazi koja je proširena na šest osoba, a da je već šest svjedoka zatražilo zaštitu.
“Osumnjičeni je propustio da izuzme krvavi džemper Alise Mutap, koji je kasnije iz KCUS-a vraćen njenoj porodici te je uništen. Makazama je izrezan taj krvavi dio”, kazao je tužilac Hasanspahić.
Hasanspahić je kazao da je po naredbi tužioca Barić trebao izuzeti sa KCUS-a Dženanovu i Alisinu odjeću. Barić je uzeo svu odjeću od Dženana Memića i čak je boravio u prostoriji gdje mu se ukazivala pomoć na KCUS-u u noći 8. februara 2016. godine, dok je od Alise uzeo samo pantalone i jaknu.
“Zašto je Dženanova kompletna odjeća izuzeta. Čak i čarape, a Alisina nije to ide na obraz onima koji su do sada vodili istragu. Možda bi tragovi sa tog džempera doveli do počinioca. Na kožnoj jakni nije bila dovoljna količina tragova da bi se bilo šta utvrdilo. Zašto je osumnjičeni različito postupao prema Dženanu i Alisi po pitanju izuzimanja odjeće. Svjedoci su to u cijelosti potvrdili i imamo njihove iskaze. Radi se o krivičnim djelima koju su činili kao grupa”, naveo je Hasanspahić.
Tužilac je istakao kako oni sadašnjom istragom rješavaju ono što su trebali drugi i ispravljaju njihove greške.
“Ova istraga tek otkriva kakva je istraga bila”, kazao je Hasanspahić.
Podsjećamo, postupajući tužilac u slučaju Memić bio je Meris Ćato koji je nakon izvjesnog vremena napustio Tužilaštvo KS i prešao u advokate. On za sada ima status svjedoka.
Barićev branilac Kadrija Kolić pročitao je Barićevu izjavu i kazao kako policajac ne smije ništa uraditi bez naredbe tužioca kad su u pitanju teške tjelesne povrede.
“Ukoliko se desio propust kriv je tužilac jer tužilac izdaje naredbu i policajac samo sluša naredbu”, kazao je Kolić.
Barić se i sam obratio Sudu navodeći da isto postupa već 20 godina i da bi sve isto ponovio i u ovom slučaju. Advokat Kolić pozivao se na istragu koju je Tužilaštvo KS već vodilo protiv Barića ali to nije bilo u vezi izuzimanja dokaza i odjeće već postupanja u samom slučaju.
Alisa Mutap na KCUS-u je dala iskaz policajcu Bariću i rekla mu da prema njima (njoj i Dženanu) nije išlo nikakvo auto iz pravca Aleje, a ako ih je i udarilo onda je bilo s leđa ali da ona nije ništa čula.
Odluka o pritvoru očekuje se sutra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79