Porodica Sarajlije kojeg su ubili migranti u Sarajevu traži najstrožiju kaznu

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Melika Murtezić, jučer je počelo suđenje Salahu Eddineu Dechane, državljaninu Maroka, koji je optužen za ubistvo Jasmina Berovića na Otesu te za pokušaj ubistva dvije osobe.

Više udaraca nožem

Marokanac je optužen da je, zajedno s još dvojicom migranata Hananijem Benazijem, koji je u bijegu, i J. M. B., koji još nije izručen s Kosova, 17. novembra 2020. godine oko 22.30 sati u Barskoj ulici nožem zadao više udaraca Jasminu Beroviću u predjelu grudnog koša s lijeve strane, usljed kojih je došlo do povrede srčanog mišića i, u konačnici, njegove smrti, piše Avaz.

Trojica migranata došla su u “Caffe Bar Nelly”, čiji je vlasnik Jasminov mlađi brat Nermin. Nakon što nisu posluženi zbog policijskog sata, migranti su izazvali tučnjavu u kojoj su nožem usmrtili Jasmina, te njegovim prijateljima Huseinu Džiliću i Tariku Džamaliji nanijeli lakše i teže povrede.

Ovaj zločin uznemirio je javnost te su građani Sarajeva organizirali mirne proteste nezadovoljni eskalacijom migrantske krize u BiH.

Tužiteljica Mediha Pašić u uvodnoj riječi kazala je da će Tužilaštvo, saslušanjem svjedoka, vještaka i materijalnim dokazima, nesumnjivo dokazati da je Dešan, koji je izručen iz Srbije, gdje je pobjegao nakon zločina, počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Salah Edin Dešan (32), rođen u Kazablanki, uz pomoć prevoditeljice, kazao je na pretresu da je završio gimnaziju, da je neoženjen, otac jednog djeteta. Privremeno boravište u Sarajevu ima u kampu „Ušivak“, a kako je kazao, do sada nije bio osuđivan.

Iako je imao namjeru da nešto kaže u svoju odbranu, nakon konsultacija s advokaticom Dijanom Hasić, odustao je od toga. Ponovio je da ostaje pri izjavi kojom negira krivicu za za ubistvo Berovića.


Prvom pojavljivanju migranta u Sudu jučer su prisustvovali Jasminov brat Armin Berović i zet Muamer Arnaut te nekoliko njihovih prijatelja.

Armin Berović nam je nakon pretresa izjavio da ništa ne može vratiti njegovog brata Jasmina, ali da očekuje najstrožiju kaznu za Marokanca.

– Bio bih zadovoljan najvećom mogućom kaznom – kazao je Armin.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juni, kada će biti pozvani Husein Džilić i Tarik Džamalija, dvojica Jasminovih prijatelja koji su povrijeđeni u napadu migranata.

Nezadovoljni pravosuđem

Berović i Arnaut izrazili su nezadovoljstvo radom Ministarstva pravde BiH zbog činjenice da migrant koji je uhapšen na Kosovu još nije izručen.

– Jasminov otac bio je prije mjesec u Tužilaštvu kod tužioca Mladena Vukojičića i rečeno mu je da će migrant biti uskoro izručen, ali se ništa nije desilo. U Tužilaštvu im je rečeno da će ih o svemu obavještavati, ali nikakvih informacija nemamo. Nikako nismo zadovoljni, trebamo li organizirati proteste pa da neko počne raditi svoj posao. Porodicu niko ne obavještava, znamo samo ono što su mediji objavili. Ni treći migrant još nije uhapšen – kazao je za portal “Avaza” Muamer Arnaut.

Svi imali noževe

– Jedan čovjek to nije mogao uraditi, mora da su i druga dvojca migranata imala noževe. Jasmin i Husein su izbodeni više puta. Svi su te noći doživjeli šok, vjerovatno je došlo do naguravanja kada su u jednom momentu shvatili da su izbodeni – kazao je Arnaut.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79