Porodica u Splitu doživjela šok na groblju. “Zatekli smo otvoren grob…”

Jeziva priča objavljena je o groblju Lovrinac koje je smješteno u Splitu, Hrvatska. Kako tvrdi jedna porodica čiji su najmiliji ukopani na ovom groblju, svjedočili su poplavi.

“Dobro da od šoka nitko od nas nije upao u našu obiteljsku grobnicu na Lovrincu, kada smo u utorak, prije ukopa mog pokojnog oca Dragana, utvrdili da kosti naših pokojnika “plivaju” u vodi. Zamislite kako je mojoj majci Rajni bilo vidjeti raspadnuti mrtvački sanduk svog sina, mog brata Josipa koji je preminuo 2010. godine”, pita se Dinko Dužević.

On je s majkom Rajnom i djevojkom Anom Delić, u utorak u 13.15 sati, došao na pogreb svoga oca, kojeg na kraju nisu sahranili u njihovoj porodičnoj grobnici, nego u nekom pomoćnom grobu, dok se poplava njihove grobnice ne riješi.

No, do samog pogreba porodica Dužević proživljavala je pravu noćnu moru.

“Na grobno mjesto T-V-31, odnosno obiteljsku grobnicu, došli smo u utorak oko 9.30 sati, vidjeti je li sve u redu prije samog pokopa. Tamo zatječemo otvoren grob i grobara kako ispumpava vodu iz grobnice. Kada smo mi stigli, u grobu nije bilo puno vode, jer je već ispumpao velik dio.

Grobar nam je tada rekao da je kosti bake i djeda, koji su preminuli prije puno godina, spremio, kao i lijes s posmrtnim Josipovim ostacima i da je to sve stavljeno “u skladište” u grobu. Naime, grobnica je podijeljenja, pregrađena na dva djela, tako da mi taj donji dio, gdje je on “spremio” posmrtne ostatke, nismo ni vidjeli, jer je preko stavljena nekakva ploča. U grobnici je bilo puno smeća i taj ga je grobar čistio, kako bi sve bilo spremno za pogreb”, kazuje Ana Delić.

Tada porodica odlazi kući i na groblje se vraća oko 13 sati, nešto prije početka obreda. Nakon žalovanja, tužna kolona krenula je prema mjestu ukopa i kada su tamo došli, imali su šta vidjeti.

“Grob je bio pun mutne, zelene, prljave vode, pune mulja. Nedostajalo je samo 10-ak centimetara do vrha grobnice da se voda počne prelijevati vani. Tada su Dinko i Rajna vidjeli kako Josipov lijes “pluta” grobnicom, ja to nisam vidjela, jer jednostavno nisam željela gledati nešto tako strašno.

U tom trenutku, onako šokirane, grobar nas je pitao hoćemo li pokojnika pokapati u tu vodu ili u pomoćni grob, koji se nalazi 100-tinjak metara dalje. Odbili smo pokopati Dragana u tu vodu. Pitao sam grobara bi li on svoje najmilije pokopao u nešto takvo. Dragana smo pokopali u taj “pomoćni” grob, a cvijeće smo ostavili na grobnici punoj vode, čija je ploča stavljena na dvije grede. Također smo dobili uvjeravanja djelatnika groblja da će sve biti sanirano do srijede (jučer) ujutro i da dođemo u 7.30 sati na groblje” govori Ana za Slobodnu Dalmaciju.

Po dogovoru, Ana i Dinko jučer su ujutro došli na groblje u 7.30 sati.

“Nikoga nije bilo na mjestu naše grobnice. Grob je bio zatvoren kao i dan prije i tada se odlučujem otići do upravnika groblja koji nam govori da se to ne može sanirati “preko noći” i da je to problem star nekoliko desetljeća. Nakon pola sata vratili smo se na mjesto grobnice, kako bismo snimili ovu nevjerojatnu situaciju. Tada smo vidjeli da su otvorili i dva groba uz naš grob (lijevo i desno) i da iz njih također ispumpavaju vodu. Tada smo u našem grobu vidjeli poluotvoreno to “skladište” u koje su spremili kosti naših umrlih i vidio sam raspadnuti lijes moga pokojnog brata Josipa. Možete li zamisliti ponovni šok koji sam doživio?”, pita se Dinko.

U razgovoru s upraviteljem groblja porodica Dužević dobiva garanciju da će sve biti sređeno i da će taj problem biti riješen, te da on datira ko zna od kada.

“Mi ponovno u srijedu odlazimo s groblja, grob ostaje otvoren i ne želimo ni u kojem slučaju pokopati našeg Dragana u takav grob. Sada čekamo što će, kako i kada ovaj problem riješiti djelatnici “Lovrinca”. To je bilo strašno gledati. Uredno sve ove godine plaćamo održavanje groblja, odnosno godišnju grobnu naknadu za grobno mjesto. Prije je to iznosilo 220 kuna (oko 57 KM), a odnedavno je 340 kuna (oko 88 KM). Ne radi se o velikom novcu, ali želimo znati u kakvom je stanju naš grob i želimo biti sigurni da naši pokojni dostojanstveno počivaju, a ne da “plivaju” u vodi. Ovakvo stanje je ispod svakog dostojanstva”, zaključuje Dinko Dužević.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79