Porodice žrtava tvrde: Tužilaštvo BiH štiti ratne zločince!

Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje Žrtava i svjedoka genocida poručuju da “nakon godinu od usvajanja Revidirane strategije za progon ratnih zločinaca, ona predstavlja mrtvo slovo na papiru”.

– Preko 300 predmeta A kategorije Pravila puta je sakriveno i na njima se ne radi, iako je određeno da su apsolutni prioritet. Tražimo da se hitno pristupi realizaciji Strategije i da međunarodna zajednica izvrši kontrolu raspoloživih sredstava.

Neprihvatljivo je da se blokadom Strategije ne samo štite ratni zločinci nego je ona dio regionalne opstrukcije i zaustavljanja progona ratnih zločinaca koju provode Srbija i Hrvatska.

Blokadom registracije presuda od Ministarstva pravde i VM-a BiH se štite ratni zločinci, navedeno je u saopštenju uz konstataciju da će, ukoliko se hitno ne uklone blokade, zahtijevati da lica sa A liste procesuiraju međunarodni sudovi.

– Tužilaštvo BiH je bilo u obavezi da u roku od 90 dana nakon usvajanja Strategije dostavi podatke o A listi, međutim, to nije urađeno. Ostaje nam da putem medija informišemo javnost da je strategija mrtva, poručio je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja Žrtava i svjedoka genocida.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79