Porodilja preminula 5 dana poslije carskog reza: Prije korone bila zdrava, stradali joj srce i pluća

Porodilja stara samo 29 godina, zaražena koronavirusom, preminula je u Kliničko-bolničkom centru “Dr. Dragiša Mišović” u Beogradu, gdje je bila hospitalizirana zbog ove bolesti.

Ona je jedna od dvije trudnice koje su krajem prošle sedmice hitno porođene carskim rezom zbog teškog stanja uslijed koronavirusa, javlja Telegraf.rs.

Ova mlada žena je bitku sa koronavirusom izgubila prije tri dana. Iz bolnice javljaju da je beba dobro i da je test na koronu negativan.

– Djevojka je porođena u prošlu srijedu u vrlo teškom stanju. Bila je priključena na respirator i, srećom, porođaj je dobro prošao i njena beba je stabilno i trenutno se nalazi u Institutu za neonatologiju. Ali njeno stanje je i dalje bilo kritično i tim ljekara je danima davao sve od sebe da je spasi. Peti dan poslije porođaja zdravstveno stanje joj se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce. Uprkos naporu i trudu cijelog tima, ona je preminula u nedelju uveče – kaže izvor Novosti i dodaje:

– D. T. je u devetom mjesecu primljena u KBC “Dragiša Mišović” u veoma teškom stanju usled zaražavanja koronavirusom. Poslije nekoliko dana klinička slika joj se pogoršala i respirator je bio jedini spas. Zbog teškog stanja, ali i bezbjednosti bebe urađen joj je hitan carski rez, koji je protekao bez problema.

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je takođe na respiratoru, a zbog posljedica opasnih po život, porođena je prošle nedjelje carskim rezom u osmom mjesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je za sada stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.

  Muž batinama tjerao ženu da prizna prevaru, gurnuo je s mosta u Dunav, a onda rekao da se ubila?

Zbog sve jezivijih posljedica koje ostavlja kovid-19 lekari apeluju da se i trudnice vakcinišu. Jer, kažu oni, vakcina jedina može da spreči smrtnost.

Vakcina je bezbijedna

Doktor Radomir Aničić iz GAK “Narodni front” napominje da trudnice slobodno mogu da se vakcinišu i da su to i stavovi svjetskih ljekara.

– Na samom početku pandemije bila je preporuka da žene ne planiraju trudnoću, niti su se u tom momentu radile vantelesne oplodnje. Kako je vrijeme prolazilo, sve trudnice koje su bile zaražene bile su dobro, kako one, tako i djeca. U međuvremenu saznali smo da je jedino oružje protiv ove pandemije vakcinacija. Sve žene koje planiraju trudnoću ili su trudne slobodno mogu da se vakcinišu. To je stav ljekara na svetskom nivou, pa smo naše buduće mame savjetovali da se vakcinišu – naglašava Aničić i ističe:

– Nema kontraindikacija nakon vakcinacije kod trudnica, čak i one žene koje su u procesu vantjelesne oplodnje mogu da se vakcinišu. Bilo je žena koje su imale kovid u ranoj trudnoći, pa su se desili rani pobačaji!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79