Porodilje su u šoku: Naknada za porodilje bit će podijeljena. Dobit ćete je ako ste predali dokumentaciju

Izbori su prošli. U toku su pregovori, dogovori oko vlasti i fotelja i sada već građani nisu važni. Oni su ispunili svoju funkciju, dali su glas i sada izabrani mogu kako hoće. Temelj na kojem se gradila kampanja sarajevske trojke bila je porodiljska naknada u iznosu od 1.000 KM koja je od početka godine isplaćivana iz budžeta KS-a i planirana u budžetu piše Crna-Hronika.

Već danas porodilje su u šoku zbog obavjiesti da će ova naknada biti razdvojena na dva dijela, odnosno primat će je sa dva nivoa vlasti, ali bez ikakvih dodatnih informacija. Svaka općina ima svoja pravila, obavještenja, upute ili nema ništa.

Naime, saznajemo da od 1.11. važi novi zakon koji propisuje da Kanton Sarajevo izdvaja 697,35 KM, a Federacija 298,65 KM za nezaposlene porodilje. To su Općine objavile pet dana prije isteka roka za predavanje dokumenata. Mnogi nisu uspjeli da predaju jer nisu stigli prikupiti papire, jer nisu vidjeli da treba obnoviti papire ili iz nekih trećih razloga.

Općina Centar je u obavijesti na web stranici Općine navela da zbog upita nezaposlenih porodilja koje su već ranije ostvarile pravo na novčanu pomoć po kantonalnom zakonu, a koje su u toku proteklih par dana dobile rješenje Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu o usklađivanju iznosa sa kantonalnim propisom na visinu iznosa na ime dodatne brige i njege djeteta od 697,35 KM da će, ukoliko su podnijele zahtjev za ostvarivanje prava po federalnom propisu, dobiti i rješenje o ostvarivanju prava kao nezaposlene porodilje u iznosu od 298,65 KM.

– Dakle u konačnici nezaposlena porodilja koja je ranije ostvarivala pravo po kantonalnom propisu, obzirom da je došlo do zakonske izmjene propisa koji regulišu ovu oblast, dobit će dva rješenja i to: Rješenje o priznavanju prava na dodatnu brigu i njegu djeteta po kantonalnom propisu u iznosu od 697,35 KM, te taj postupak ovaj organ provodi po službenoj dužnosti i Rješenje o priznavanju prava na pomoć nezaposlenoj porodilji po federalnom propisu u iznosu od 298,65 KM, za koji nezaposlena porodilja treba podnijeti zahtjev. U konačnici nezaposlene porodilje će dobiti naknadu u ukupnom iznosu od 996 KM mjesečno, naveli su iz Općine Centar bez ijedne upute na koji način će dobiti drugo rješenje, koji papiri su potrebni, koji je rok.

Nezvanično saznajemo da su Općine Hadžići i Novi Grad obavijestili porodilje da će oni službenim putem predati zahtjeve za isplatu sa federalnog nivoa, dok iz drugih Općina nema obavijesti. Porodilje se pitaju šta i kako da rade oni koji nemaju Internet, kada ništa ne znaju ni ovi koji imaju.

– Ovo izgleda da se kod nas zakoni i pravilnici mijenjaju preko noći, kako se kome prohtije, bez bilo kakve obaveze da se na vrijeme obavijestimo mi koji živimo od te naknade. Pet dana prije primjene čujemo o ovome preko foruma, u čekaonicama, u parku. Odnos prema majkama i djeci je razočaravajući, rekla nam je jedna od porodilja koja cijeli dan nije mogla dobiti konkretne informacije ni iz nadležne općinske službe, ali ni u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a.

Druga porodilja nam je ispričala da je jedva našla nekoga da pričuva dvomjesečnu bebu kako bi u Općini Centar saznala o čemu je riječ i koje su njene obaveze.

– Gospođe na protokolu nisu znale uopće o čemu pričam i koji formular da mi daju. Čak su komentarisale kako je to vjerovatno u pitanju neki dodatni novac i davali su mi na kraju papire samo za kantonalna primanja. A sada se ispostavilo da se trebalo predati i za Federaciju inače ostajemo bez tih 298, ogorčena je majka dvomjesečne bebe.

I dok se kantonalne i federalne vlasti igraju sa životima ljudi, preko leđa beba štede budžete i nadoknađuju novac potrošen na kampanje, ljudi jedva preživljavaju, mladi odlaze i porodice zasnivaju u državama u kojima ima reda, zakona i pravila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79