Porodilje vise nisu same! Tužliastvo KS otvoreno protiv svih oblika korupcije u porodilištima

Nakon aktivnih porcesa na edukaciji, otkrivanju važnosti odgovornosti svih karika u lancu korupcije u porodilištima udruženje Baby Steps nastavlja rad sa trudnicama i porodilištima.

Poslije uspostavljene saradnje sa porodilištima u Sarajevu i Banjaluci, cilj je lakši i jednostavniji način mehanizacije prijave korupcije i davanje ocjene porodilištima, u ovaj sistem uvezati i porodilišta iz Tuzle i Biljenljine. Na to nas tjeraju iskustva majki koje su hrabro govorile o svemu što su doživjele.

One su naš glas i naša snaga. Svi zajedno moramo i možemo učiniti sve da se koverte izbace iz porodilišta, i da porodi u ovoj zemlji budu onakvi kakve zaslužujemo. Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja, koja su ukazala da je korupcija gorka realnost mnogih porodilišta. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja.

Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM.

Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da„čašćenje“ zdravstvenih radnika porodicekošta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!

Porodilište Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu, i porodilište UKC –a Banjaluka, otvorili su svoja vrata na poboljšanju mehanizama anketiranja porodilja te načina na koji one same mogu ocijeniti uslugu koja im je pružena. Ono što je posebno važno istaknuti jeste činjenica da je nakon dijeljenja iskustava porodilja iz cijele BiH, tužilaštvo KS poduzelo i prve korake sa ciljem stavljanja svih svojih raspoloživih resursa u funkciju kako bi se svaki oblik korupcije na porodu zaustavio na vrijeme.

Zašto je ovo značajno?

Vrlo jasno, zato što sada konačno zanmo da nismo same u našoj borbi. Znamo da će se korupcija prije, tokom ili nakon poroda tretirati kao krivično djelo što ona i jeste, samim tim odnos ljekara i medicinskog osoblja bi se trebao unaprijed mijenjati iz korjena.

Ono što je izuzetno važno i za šta ćemo se boriti u narednim mjesecima to je istarjanje na usvajanju inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu. To pravo se ne smije ograničavati izborom pratnje, to mora biti slobodna odluka porodilje, jer iz svih iskustava koje smo vidjeli i koja smo dijelili uvidjeli smo da je pratnja na nekim porodima odligrala krucijalnu ulogu da ishod poroda bude drugačiji.

Nikada viđe nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama.

Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79