Portiri seksualno uznemiravali štićenice Doma “Rada Vranješević”?

Protiv Radoslava Stakića i Milorada Jerilovića, portira iz Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banja Luka, pokrenut je disciplinski postupak i suspendirani su s radnog mjesta.

Potvrdio je to jučer za “Nezavisne” Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”, a nakon što je i na njihovu adresu stiglo pismo radnika Doma, koji su željeli ostati anonimni, u kojem tvrde da pomenuti portiri dolaze u pijanom stanju i verbalno i seksualno uznemiravaju štićenice i radnice ovog doma.

– Prethodnih dana dobili smo izjave od nekoliko štićenika, ali i od jedne radnice Doma, da postoje osnovi sumnje da je prekršena radna obaveza i u skladu s tim pokrenut je disciplinski postupak protiv Radoslava Stakića i Milorada Jerilovića – kazao je Kajkut.

loading...

On je istakao da je formirana komisija koja će voditi disciplinski postupak.

– Komisija radi svoj posao u skladu s Pravilnikom i zakonom, a nakon nekog vremena bit će donesena odluka – kazao je Kajkut i dodao da je jučer pokrenut disciplinski postupak te da će radnici Doma biti suspendirani do donošenja konačne odluke komisije.

Na adresu “Nezavisnih” stiglo je anonimno pismo o ponašanju dvojice portira, kao i o događaju koji se desio u Domu “Rada Vranješević” u noći 7. na 8. april ove godine.

U pismu se tvrdi da portir Radoslav Stakić često na posao dolazi u alkoholiziranom stanju i prilično je agresivan prema djeci te ga se mališani boje. Pomenuti radnik se, kako pišu, neprimjereno ponaša i prema koleginicama.

“Konkretno, 7. aprila u noćnoj smjeni došao je pijan na posao te je seksualno uznemiravao nekoliko štićenica Doma, jednu radnicu, koja je medicinska sestra i radi s bebama, kao i jednu majku koja boravi u majčinskom domu s bebom. Portir je fizički i verbalno navodio na seksualni odnos nekoliko štićenica Doma u tinejdžerskom uzrastu”, navodi se, između ostalog, u ovom šokantnom pismu.

Kako se navodi u pismu, portir Milorad Jerilović, inače predsjednik Sindikata radnika Doma, “iza sebe ima slučajeve nasilnog ponašanja prema djeci”.

“Konkretno, udario je djevojčicu, a također na posao zna doći pod utjecajem alkohola, vršio je pritisak na djevojčice koje su bile seksualno uznemiravane da od toga ne prave veliku stvar i da se ne diže buka zbog toga. Ovakve situacije ne dešavaju se prvi put u Domu, naprotiv dešavaju se prilično često, ali se svaki put ovakvi događaji zataškaju”, tvrdi grupa radnika koja je poslala pismo.

Još navode da je strašno da takav čovjek nastavlja da radi u noćnim smjenama, u kojima je, osim jednog vaspitača, koji boravi u odvojenom prostoru Doma, i jedne dežurne medicinske sestre, koja također boravi u odvojenim prostorijama, zadužen za sigurnost 90 djece koja tu žive.

Cilj im je, kažu, da neko napokon reagira da se ova djeca, koja su već pretrpjela razna loša životna iskustva, zaštite i da oni koji su odgovorni za funkcioniranje ove ustanove počnu da rade u skladu sa zakonom.

Na naše pitanje upućeno na mail ove grupe radnika zašto su šutjeli tako dugo i zašto se već nije reagiralo, ako su optužbe na račun portira tačne, još nismo dobili odgovor.

Loading..