Poruka Arijane Memić za one koji su sudjelovali u zataškavanju Dženanovog ubistva

Sud BiH donio je jučer odluku da se pritvor osumnjičenom Josipu Bariću produži za još mjesec, a nakon što je mjesec proveo u pritvoru nakon hapšenja 22. aprila.

Sud BiH je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor.

“Pritvor može trajati do 22.06.2021. ili do nove odluke Suda BiH”, potvrđeno je za Patriju iz Suda BiH.

Oglasila se i Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memić nakon što je Sud objavio svoju odluku.

Ona je napisala na svom Facebook profilu da je Barić na ročištu kazao da ako će njegovo zatvaranje pomoći barem milimetar da se slučaj Memić riješi, da ga zatvore na šest mjeseci, jer obolio je on, supruga mu i dijete.

“Šestu godinu već traje naša borba da dođemo do istine, koliko puta smo bili na ulici, tražili, molili, da nam se pomogne, da nam pomognu oni koji znaju bilo šta, što bi koristilo da se slučaj rasvijetli, od istih tih nikada ni riječi.

Doživjeli smo samo da nam govore iza leđa kako lažemo, izmišljamo, smatrali su nas svojim neprijateljima, vjerovatno i dan danas.

Sve što smo ikada željeli i tražili je samo istina i ništa sem toga. Samo mi znamo kroz šta smo prošli, kroz šta prolazimo, šta smo sve doživjeli, nagledali se i naslušali”, kazala je Arijana i dodala:

“Mi nikada nismo, niti ćemo tražiti kazne za one koji nisu krivi, koji nisu sudjelovali u zataškavanju Dženanovog ubistva.

Ali za one koji to jesu, kao što sam već ranije pisala, saosjećanja nema, milosti nema, niste je ni vi imali. Nikada”.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH sumnjiči Barića koji je policajac Uprave policije MUP KS za organizirani kriminal odnosno krivična djela pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje.

Barić je prema tvrdnjama tužioca Ćazima Hasanspahića u noći 8. februara 2016. godine na KCUS-u propustio izuzeti svu odjeću u kojoj je bila Alisa Mutap, a koja je u krvavoj majici otišla kući a kasnije je ta majica uništena. Do danas je nejasno čija je krv bila na toj majici, a Barić je uzeo odjeću koju mu je donijela medicinska sestra.

S druge strane sva odjeća u kojoj je bio Dženan Memić je izuzeta i vještačena.

Tužilac Hasanspahić je najavio proširenje istrage i nova ročišta za pritvor. Do sada je sedam svjedoka zatražilo zaštitne mjere nakon što su dali iskaz u Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH već je jednom poništio oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Josip Barić nalazi se u pritvoru, a osumnjičeni je u istrazi Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. . A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara piše RadioSarajevo.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79