Poruka franjevaca Bosne Srebrene: Cjelovita BiH je najbolji životni okvir za sve nas!

Vjerni Bogu, vjerni Bosni, pisao je o svojoj franjevačkoj braći umni Fra Petar Anđelović.

Svoju vjernost ovoj zemlji, bosanski ujaci, potvrdili su nebrojeno puta, pa i danas, kada se mnogima čini da su se tamni oblaci ponovo nadvili nad našu voljenu domovinu.

Ustajali su protiv svih onih koji su htjeli razbiti Bosnu Argentinu, čak mnogo puta odlučnije i principijelnije nego mnogi koji su se u svoju grudu zaklinjali.

Zato je poruka franjevaca Bosne Srebrene sa provincijskog kapitula, a koja, nažalost, nije privukla mnogo pažnje javnosti, iznimno značajna.

Posebno jer dolazi u godini u kojoj franjevci obilježavaju 800 godina susreta Svetog Franje i egipatskog sultana Malek al–Kamila 1219., te 555 godina čuvene Ahdname i susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda El Fatiha, tada najmoćnijeg vladara svijeta na polju Milodraž, blizu Fojnice 28. maja 1463.

“Naša domovina Bosna i Hercegovina kontinuirano se nalazi u dubokoj političkoj, gospodarskoj, društvenoj i kulturnoj krizi bez nekih naznaka da bi se uskoro stanje moglo poboljšati. Na političkom planu nalazi se rastrgana između unitarističkih tendencija građanskog tipa i centrifugalnih separatističkih težnji, a najvažnije sfere javnog života ugrožene su korupcijom, nepotizmom i stranačkom podobnošću. Obrazovanje i kulturni život također svakim danom gube na kvaliteti. Sve to – politička nestabilnost, teško gospodarsko stanje i loša klima u društvu – posebno pogađa mlade ljude, zbog čega gube nadu da mogu u svojoj zemlji sebi osigurati egzistenciju”, izjava je Provincijsog kapitula koju potpisuje fra Jozo Marinčić, provincijal i predsjednik Kapitula, piše Radiosarajevo.

Iseljavanje mladih koji trajno napuštaju svoje domove, vodeći sa sobom i svoje obitelji, dodali su, trenutno je naš najakutniji problem. Na to su upozorili i u Izjavi za javnost još prošlog Provincijskog kapitula/skupštine 8. aprila 2016. godine.

“Vjerni svojoj stoljetnoj misiji, mi franjevci Bosne Srebrene ostajemo uz svoj narod i na svojim ognjištima, pokušavajući učiniti onoliko koliko je u našoj moći kako bi se ublažile neprilike s kojima se suočavaju naši vjernici, posebno oni na pragu života, i kako bi im se otvorile perspektive za ostanak i život u našoj prelijepoj domovini. Vjerujemo da je cjelovita Bosna i Hercegovina, u kojoj će se osigurati individualna, nacionalna i vjerska prava i slobode svih koji u njoj žive, najbolji životni okvir za sve nas. Izgradnji takve Bosne i Hercegovine želimo i mi sa svoje strane pridonositi prema našm mogućnostima, čime ćemo ujedno najbolje ispuniti i svoju osnovnu zadaću – služiti svome narodu i svojim vjernicima. U tom duhu svim stanovnicima naše domovine Bosne i Hercegovine želimo Mir i Dobro”, poručio je fra Jozo Marinčić uime učesnika na Provincijskom kapitulu i svih franjevaca Bosne Srebrene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments