Poruka hafiza Bugarija povodom Bajrama: Inteligentan je onaj koji vlada svojim egom

Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama hafiz Sulejman Bugari putem svoje web stranice uputio je čestitku svim muslimanima.

Hafiz Bugari svoju čestitku započeo je riječima kojima veliča Stvoritelja.

“Hvalimo i veličamo samo Gospodara svjetova – Jednog Jedinog. Blagosiljamo onoga koga On blagosilja, sve poslanike do posljednjeg – Njegovog miljenika, hvaljenog Muhammeda, neka je mir na sve njih. Blagosiljamo njegovu čistu i uzoritu porodicu, prisne prijatelje ashabe i sve one koji se uvijek Gospodara sjećaju i od svakog zla ograđuju. Od posljednjeg poslanika Muhammeda, mir nek je na njega, se prenosi da je rekao: Inteligentan je onaj koji vlada svojim egom i radi za ono što dolazi poslije smrti, a nemoćan je onaj ko slijedi želju svoga ega, a očekuje od Allaha ispunjenje svojih želja”, naveo je.

Dakle, čovjek koji sobom ne vlada, on se dobro ne vlada i u njegovom biću vlada poremećaj, gdje god bio i radio. Nastavlja da takav nije u stanju ponuditi izlaz iz krize sebi, svojoj porodici i svojoj državi. On je nemoćan da sebe i drugog od svoga zla oslobodi ogradi.

“U posljednjoj objavi Kur’anu na više od tristo mjesta Gospodar svjetova od svih nas traži da smo Njega uvijek svjesni, da se Njime ograđujemo od svakog zla i kaže da je to rješenje i izlaz iz svake krize na oba svijeta. Poslušajmo nekoliko putokaza: – Ko god se Allahom ograđuje od zla, On mu odmah daje izlaz i opskrbljuje ga odakle i ne očekuje…(Talak, 2-3); O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji se najviše od zla ograđuje. Uistinu, Allah je Sveznajući i o svemu je obaviješten. (El-Hudžurat, 13); – Ko se od zla ograđuje, On mu Svojom odredbom sve olakša. (Talak, 4)”, naveo je.

Bugari ističe da među plodovima pokornosti su ljubav, bliskost i druželjubivost, dodajući da je cilj kurbana upravo to – približiti se Njemu, zadobiti Njegovu ljubav i blizinu te biti druželjubiv.

“Evo zašto među ljudima nema ljubavi, blizine, prisnosti i druželjubivosti. Jer su propisi bez ljubavi, blizine i iskrenosti puka formalnost, praznina, i od takve pokornosti nema ništa. Podsjećam sebe i vas na hadis Poslanika, s.a.v.s., u kojem stoji da je rekao: – Mnogi od posta imaju samo glad, od namaza samo umor, od nafile/dobrovoljnog robovanja samo pospanost i od kurbana samo obično meso…. Kurban, žrtva koju vjernik žrtvuje je samo podsjetnik svima nama dokle smo sa borbom protiv ega koji nas zavađa, dijeli i uništava. Jesmo li spremni žrtvovati sve što nam je dato za opće dobro i popravak stanja?”, dodao je.

Hafiz naglašava da žrtvujući sve radi Gospodara, dobijamo Njegovu blizinu i snagu da se od svakog zla ogradimo te dodaje da kurbane svake godine koljemo, međutim, sve smo udaljeniji jedni od drugih.

“Gospodar veli: – Do Allaha ne stiže ni meso, a ni krv od kurbana, ali sigurno stiže vaše ograđivanje od zla. Drage i plemenite duše, što prije naručimo ovu najljepšu ogradu, jer bez nje nema ljubavi, prisnosti niti zdravog, smisaonog života i vječne ljepote. Da s vama podijelim i ovo: Ugradimo aparat samokontrole ako želimo siguran grad. Danas se svašta gradi i gradi, a i ruše se zgrade i gradovi. Otkud? Zato što se zdravi odnosi nisu izgradili. Od zla se ne možemo ograditi, ako u sebi grad ne izgradimo”, pojašnjava.

Hafiz Bugari navodi da je vidljiva je bježanija od kuća, sela i gradova i to zbog psihofizičkih ograda.

“Ako nevoljno napuštaš voljeni grad da bi bratski odnos izgradio i porušene zgrade sagradio, tebi je nagrada Svevišnji. Znamo da je puno pregrada do sigurnog grada, ali ne odustaj – poruka je od Svegraditelja. Kurban-bajram šerif mubarek olsun”, poručuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79