Poruka iz njemačkog Bundestaga: “Nećemo dozvoliti treći entitet i sprečavanje izbora”

 

Zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u kojima se govori da “nisu stečeni uvjeti za održavanje Općih izbora, ako se ne promijeni Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava”, komentirao je izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović.

– Planovi Hrvatskog narodnog sabora da spriječi izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) ili stvaranje drugog entiteta su još jedan pokušaj od strane etnonacionalističkih snaga da poguraju destabilizaciju Zapada region Balkana – poručio je Ahmetović.

Više je nego iritantno, dodao je on, što hrvatski predsjednik govori da je spreman da spriječi izbore u drugoj zemlji ili da stvara treći entitet u Herceg-Bosni.

– Ovo je jednako pokušaju političke demontaže države. To nećemo dozvoliti, i nećemo omogućiti da i sami budemo taoci. Podržat ćemo sve one koji se zalažu za pluralističke demokratske regije i ne idu etnonacionalističkim putem. U tom smislu visoki predstavnik Christian Schmidt ima našu punu podršku. Drugi prioritet je sveobuhvatna izborna reforma i održavanje izbora u oktobru – navodi Ahmetović.

Naglasio je da će se izbori u oktobru sigurno održati.

– U tom procesu zakonito i transparentno sprovođenje izbora mora da prati međunarodna zajednica – navodi se u Ahmetovićevom saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79