“Poruka je univerzalna istina koju mnogi ne žele ili ne smiju prihvatiti”

Proslava mature u školskim dvorištima kao i na ulicama grada tradicija je kojom se mladi ljudi opraštaju od jedne relativno bezbrižne faze života, što najveći dio njih shvati tek kasnije.

Maturanti Srednje medicinske škole u Tuzli sasvim neočekivano dospjeli su u žižu javnosti nakon što su učenici “IV d” razreda (smjer medicinska sestra/tehničar) nakon posljednjeg školskog zvona počeli slaviti završetak školovanja. Posljednjeg dana nastave maturanti medicinsku školu u Tuzli napuštaju gromoglasno uz pjesmu i tradicionalno u majicama sa šaljivim natpisima, sloganima i stihovima.

Kako je Tuzlanski.ba već ranije objavio, jedan natpis izdvojio se i nedugo nakon objave dobio regionalnu pažnju ali i posebnu težinu. Natpis koji je izazvao najviše pažnje bio je “Zovite Angelu, zavšili smo”. Time su učenici Srednje medicinske škole u Tuzli na orginalan način ukazali na veliki problem odlaska sve većeg broja mladih u Njemačku radi zaposlenja jer za mnoge od njih u BiH nažalost nema mjesta. Autor šaljivog i orginalnog natpisa sa ozbiljnom porukom je učenik Adis Muderizović.

Za Tuzlanski.ba Adis je govorio o tome šta ga inspirisalo: ‘Većina učenika koji su sa mnom u razredu su od početka govorili da žele ići u Njemačku i svi smo saglasni u tome da ovdje ne vidimo neku perspektivu, ali naravno da želimo biti u svojoj zemlji, ako nam okolnosti u tome pomognu. Za natpis na majicama smo željeli da imamo nešto originalno, ali i šaljivo. Slogan „Zovite Angelu, završili smo“ je zapravo poruka mnogih iz različitih branši, a ponajviše iz medicine, i nešto je što postaje univerzalna istina koju mnogi ne žele ili ne smiju prihvatiti.

Mi to znamo, ali natpis je zapravo bio jedan šaljivi način da ukažemo na taj problem koji je prisutan, jer to jeste problem društva. Mnogi odlaze i smatramo da se tome ne pridaje dovoljna pažnja, nego se problem samo konstatuje’, kaže nam Adis Muderizović. Veliki broj medija kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu objavio je fotografije tvog razreda što je izazvalo brojne reakcije. Jesi li očekivao da će se tako nešto dogoditi? ‘Nisam očekivao da će se nešto takvo dogoditi, niti da ćemo privući toliku pažnju. Htjeli smo se našaliti temom koja je sve više aktuelna. Svi smo se iznenadili kada smo u brojnim medijima vidjeli fotografije i video snimke našeg odjeljenja. I druga odjeljenja su imala zanimljive i šaljive natpise, ali evo izgleda da je ovaj odlazak mladih trn u oku pa smo mi privukli najviše pažnje. Svakako nam je cilj bio poručiti da smo završili, a znamo koliko Njemačka traži radnu snagu i koliko naših odlazi, pa smo se našalili time da ako nam ovdje ne daju prilike koje zaslužujemo, neka jave Angeli da ima nova generacija spremna da sebi obezbijedi bolji život’ – dodaje naš sagovornik. Kakvi su zaista daljnji planovi tebe ali i tvojh drugara i drugarica iz razreda. Hoćete li pokušati graditi budućnost u BiH ili je ipak Njemačka zaista zemlja gdje se vidite u budućnosti? ‘Završio sam opšti smjer (medicinska sestra/tehničar).

Veliki broj mojih prijatelja i prijateljica, kao i ja, ćemo pokušati nešto u našoj državi. U tome smo svi složni. Ako vidimo da ne možemo sebi obezbijediti normalan život, naravno da ćemo potražiti mjesto gdje možemo’ – priča nam ovaj devetnaestogodišnji učenik Srednje medicinske škole u Tuzli. Kakve su emocije nakon završetka školovanja i svečane maturske zabave? ‘Na maturskoj večeri bilo je lijepo, ali žao mi je što je došao kraj tom druženju. Medicinska škola je karakteristična po tome što ima lijepu tradiciju ispraćaja maturanata, tako da smo već nekoliko dana svi pod utiscima. Stekao sam veliki broj prijatelja i nadam se da ćemo ostati u kontaktu, kaže na kraju razgovora za naš portal Adis Muderizović.

“Lakše nam je bilo školu završiti, nego natpis smisliti”, “Masaža se plaća, happy end je gratis”, “Jedan izostanak grozi vam opstanak”, “Četiri godine u sali, još uvijek mali”, “On nas je upis'o, on će nas ispisati”, “Naša struka, naša bruka”, “Pelene mijenjam, dnevnice nemam”, bili su još neki od natpisa na majicama učenika medicinske škole.

‘Zovite Angelu, završili smo!’: Ovo je najveća osuda politike u BiH ikada izrečena

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79