Poruka turističkim radnicima i vlasti da rijeka ne treba biti deponija

Članovi Volonterskog servisa iz Goražda, mladi ljudi koji su se okupili u početku pandemije koronavirusa da bi pomogli starijim sugrađanima, a svoje djelovanje nastavili i kroz druge oblasti, organizirali su prvu „Eko-drinsku regatu“. Oko 100 učesnika u čamcima je od Ustikoline doplovilo do Goražda, uživajući u vožnji i prizorima koje mnogi vide prvi put.

Došao s Islanda

– Shvatili smo da godinama unazad ljeta u Goraždu, na Drini, dočekujemo bez ikakvih aktivnosti i uživanja u našoj rijeci. Nažalost, moj studentski posao u inozemstvu mi je onemogućio prisustvo regati, ali srcem i dušom sam tu. Velike stvari i počinju u našim glavama, pa sada trebamo razmisliti kako divne stvari možemo napraviti za sebe, druge i sve turiste – kazao nam je Tarik Alić, jedan od organizatora.

Ćulov: Sada ni žanja ni igara
Ćulov: Sada ni žanja ni igara Foto: A. Bajramović

Organizacijom prve „Eko-drinske regate“ članovi Volonterskog servisa pokazali su turističkim radnicima i vlastima u BPK da rijeka Drina ne treba služiti samo kao deponija smeća i kolektor otpadnih voda, a i regata je odgovor mladih na betoniranje i podizanje zidova na njenim obalama.

– Mislim da je Drina totalno neiskorištena, njene obale su zapuštene, a u užem dijelu grada nemamo nijednu uređenu plažu na kojoj se možemo okupati. Nekada smo imali Igre na žanju, a sada nema ni žanja ni igara. Prije početka regate očistili smo i obale između mostova u gradu, namjera nam je promovirati potencijal koji imamo i zaista nam je drago što smo imali i jednog učesnika s Islanda, momke iz Olova, djevojku iz Dubrovnika, ali i Mostara, Sarajeva, da pokažemo svima šta je ta Drina – kaže Dženis Ćulov, predsjednik Volonterskog servisa.

Uživali u vožnji Foto: A. Bajramović

On dodaje da će ”Eko-drinska regata” postati tradicija, a plan je da za nekoliko godina u njoj sudjeluje 1.000 učesnika iz cijelog svijeta.

Da bi regata bila organizirana, volonteri su s obala rijeke prethodno odvezli kamion smeća.

Značajna podrška

U ovom projektu, koji je izazvao oduševljenje javnosti, pomogle su im Fondacija ”Mozaik” i Omladinska banka, kao i nekoliko pojedinaca i firmi iz Goražda prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79