Poruka za HDZ: “Nek ne sole ranu koju su njihovi preci napravili 1941, a oni još nezacijeljenu produbili 1995.”

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) saopštio je da neodgovorni pojedinci iz HDZ Livanjskog kantona planiraju da slave dane kad je gardijska brigada iz Splita protjerala narod iz opština Drvar, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo i Glamoč, čime su produbili ranu koju su njihovi preci napravili 1941. godine.

– Poručujemo im da nam ne sole ranu, ranu koju su njihovi preci napravili 1941, a oni još nezacijeljenu produbili 1995. – navodi se u saopštenju Odbora.

Iz Odbora ističu da su Hrvati i Bošnjaci, dok jedni druge optužuju za neformiranje vlasti i zastoje u napretku, zaboravili na Srbe u FBiH, na ustanak i na “drvarsku republiku”, tada najveću slobodnu teritoriju u nacistički porobljenoj Evropi.

U saopštenju Odbor podsjeća da su bošnjački i hrvatski političari u FBiH juče zaboravili da čestitaju Dan ustanka protiv fašizma, već su se takmičili ko će kome više reći “ko je kriv, a ko prav, ko je veći hrvatski domoljub ili bošnjački patriota”.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH ističe da su bošnjački i hrvatski političari u tom entitetu na prvom mjestu zaboravili da se juče poklone narodu Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Glamoča, koji je 27. jula 1941. digao ustanak da bi se spasio od istrijebljenja koje mu je namijenjeno.

– Ove četiri opštine od ostalih u FBiH razlikuju samo dvije činjenice – prva, u njima su većinski narod Srbi, a druga je da su nosile antifašističku borbu od 1941. do 1944. godine. Možda te dvije činjenice utiču da se juče u Sarajevu i Mostaru jedva spominje ustanak protiv fašizma – navodi se u saopštenju Odbora, koje potpisuje predsjednik Đorđe Radanović.

Možda zato, ocjenjuje se u saopštenju, bošnjački i hrvatski političari juče “nisu mogli skupiti snage, kupiti vijence, sjesti u auto, otići u Drvar i spustiti te vijence na spomenik ustanicima u Drvaru”.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, 29. jula u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79