Poruke sa Povorke ponosa: “Danas sam ponosan na ono što jesam, ponosan sam jer sam gay muškarac”

Maida i Amar su nakon šetnje od Druge gimnazije u Sarajevu povodom treće po redu Bh. Povorke ponosa uputili poruke građanima Bosne i Hercegovine, ali i vlastima u BiH.

Svoj govor su održali ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Šetamo za sve LGBTIQ osobe koje nisu mogle biti ovdje, svjesni da bi bili tu da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine održana je prva Povorka ponosa gdje smo pokazali da smo hrabri, ponosni i prkosni! Svjesni diskriminacije, nasilja koji postoje prema nama pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta!“, poručio je Amar.

“Nakon dvije godine evo nas ponovo, u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet, ali pandemija je donijela još više nasilja kad govoroimo o LGBTIQ osobama. Moj život su ta četiri zida i došlo je vrijeme da kažem dosta. Niko nije rođen da živi u okovima zidova i dvije godine nakon prve Povorke ponosa i dalje se suočavam sa ozbiljnom diskriminacijom koja dolazi od društva ali i institucija. Danas ću odlučno biti vidljiv i ponosan na ono što jesam, ponosan na sebe jer sam gay muškarac! Danas smo vidljivi i ponosni na ono što jesmo: lezbejke, gejevi, interspolne, trans i queer osobe“, naglasio je Amar u svome obraćanju.

kazao je da se u javnim zdravstvenim institucijama susretao sa govorom mržnje nakon što bi shvatili njegovu seksualnu orijentaciju.

“Govorili su da sam bolestan. Danas jasno poručujem da ne pristajem na ovakav tretman i ovakvo nasilje. Tokom pandemije sam izbjegavao javne zdravstvene institucije, išao sam u privatne iako nisam imao novca za njih. Mobing sam doživljavao i tokom pronalaženja posla pa je i to bilo otežano. Neću da propuštam život. Moji problemi koje sam naveo su svi problemi LGBTIQ osoba“, rekao je.

Istakao je i kako je siguran da neka LGBTIQ osoba doživljava neku vrstu diskriminacije i nasilja i tokom njegovog govora. Rekao je i kako je Povorka ponosa za sve.

“Ne tražimo nego zahtijevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare, rušimo četiri zida jer ovo je otpor!”, naglasio je u svome obraćanju okupljenima.

Nakon njega, javnosti se obratila i Maida koja je rekla kako zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine svakodnevno ukazuju na konstantna kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba te kazala kako ulice moraju na jednak način biti dostupne svima.

“S ovog mjesta šaljemo zahtjev za hitno usvajanje novog Zakona o javnom okupljanju, kao i zakon o istospolnom partnerstvu jer takvi parovi nisu u mogućnosti ostvariti socioekonomska prava koja proizlaze iz zajedničkog života, nisu u mogućnosti posjetiti partnera u bolnici, imati zajedničko imanje, ostvariti nasljedstvo u slučaju smrti… To što zakona nema ne znači da istospolnih partnerstava nema, ali znači da su osuđeni u većini očiju biti prijatelji i prijateljice“, kazala je Maida.

Kazala je i kako Povorka ponosa upozorava da postoji i fašizam i da za mržnju kao i za fašizam traže No pasaran!

“Bh. Povorka ponosa apeluje na hitne izmjene krivičnog zakonodavstva, regulisanje govora mržnje na osnovu spolnih karakteristika i seksualne orijentacije. Naše ulice moraju biti mjesto solidarnosti, mjesto zajedničke borbe svih onih koji su na margini u našem društvu. Jer mi smo i rudari i Romkinje i osobe sa invaliditetom i žene i osobe treće životne dobi i osobe koje žive u ruralnim sredinama i osobe koje trpe mobing na radnom mjestu. Mi smo svi oni i sve one koji se ne uklapaju u nametnute društvene norme. Nijedan naš identitet ne isključuuje onaj drugi, a identitet LGBTIQ osoba je onaj koji su one nerijetko prinuđene skrivati“, potcrtala je.

Na kraju današnjeg događaja zapjevala je Esma Numanović. Poručila je da insistiraju na slobodi sve djece, bez obzira na ime i identitet, da insistiraju na slobodi koja ne ugrožava nikoga i na slobodi izbora kako bismo više bili sretni a manje tužni, kako je rekla.

Skup je završen pjesmom “Snijeg pade na behar na voće” i stihom iz iste pjesme “Neka ljubi ko god koga hoće, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79