Posavina sve praznija, ali Fazlići ne žele napustiti BiH

Povratnici Selmir i Edina Fazlić 2007. godine dobili su tri sina – Enesa, Admira i Seada.

– To je za nas povratnike bila velika sreća, dobiti tri sina u jednom danu, ali i velika obaveza. Nismo kukali, borili smo se. Proslavili su 13. rođendan. Dobri su u školi, slušaju kod kuće – priča majka Edina, koja je prije dvije godine dobila posao u jednoj fabrici u Odžaku pa je lakše izdržavati porodicu.

Selmir se 1997. godine vratio u svoj zavičaj. Četiri godine kasnije oženio se Edinom, a onda su dobili prvog sina Amara, koji 18. januara postaje punoljetan.

– Bili su to teški dani, sve imaš za što si se u životu borio, pa onda nemaš ništa. Nas je tada nosila neviđena želja za rodnim krajem, za svojim kućnim pragom. Radilo se dan i noć, najviše na njivi, jer su fabrike bile popaljene i opljačkane. Nada je postojala u bolje sutra – priča Selmir, koji radi kao vatrogasac.

Kažu da su tužni jer su ovaj gradić i cijela Posavina svakim danom sve prazniji.

– Odlaze mladi, ali i cijele porodice. Napuštaju se i radna mjesta u javnim ustanovama, pa je od 30.000, koliko je brojala općina Odžak prije rata, danas ostalo svega oko 6.000 stanovnika – dodaje Selmir.

Uprkos svemu, poručuju kako su donijeli odluku da neće nigdje ići iz svoga grada i svoje ravnice, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79