Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH formirao predmet kojim je obuhvaćen i Radovan Višković

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine već ranije je formiralo predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske.

Informacija je potvrđena iz ove institucije.

– U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati, saopšteno je.

Tužilaštvo BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine, ima preko 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način – saopćeno je.

Podsjećamo, ranije je objavljena izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje Radovana Viškovića sa lokacijama za genocid u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu “Josipović i drugi” naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

I član Predsjedništva Željko Komšić se pridružio pozivu Memorijalnog centra o pokretanju istrage o Viškoviću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79