Poskupljenje goriva u Hrvatskoj, cijena gotovo 3 KM

U Hrvatskoj je ponovo znatno poskupjelo gorivo tako da je punjenje prosječnog rezervoara od 50 litara dizela skuplje za čak 19,5 kuna (5 KM), dok za spremnik benzina treba izdvojiti 13 kuna više (oko 3,50 KM), a plina 15 kuna (4 KM).

U svijetu cijene plina, električne energije i goriva rastu već duže vrijeme. O snižavanju akciza, koje zajedno s porezima opterećuju cijenu goriva oko 60 posto, u Vladi Hrvatske nemaju precizan odgovor, javlja HRT.

Iako cijene goriva vrtoglavo rastu, ministar privrede Tomislav Ćorić kaže da se ne razmišlja o snižavanju akciza. Ministar finansija Zdravko Marić smatra da akcize nisu nedodirljive. Premijer Andrej Plenković zasad ne otkriva moguće opcije, ali kaže da Vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena.

Iako i u Bosni i Hercegovini cijene goriva rastu iz sedmice u sedmicu i dalje su ipak nešto niže nego u susjednoj Hrvatskoj zbog čega mnogi u pograničnim područjima prelaze na teritorij naše države kako bi nasuli pun rezervoar.

Prosječna cijena dizela na bh. pumpama danas iznosi od 2,16 do 2,41 KM, dok za litar benzina treba izdvojiti od 2,21 KM do 2,41 – zavisno od kompanije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79