Poskupljuju vinjete u Sloveniji. Evo koliko će sada koštati

Vlada Slovenije dala je zeleno svjetlo za poskupljenje vinjeta za autoceste za vozila, javlja Anadolija.

Naime, Vlada je slijedila prijedlog Ministarstva infrastrukture i podržala prijedlog poskupljenja vinjeta za autoceste od 6,8 ​​posto. Godišnja vinjeta za automobile sada će koštati 117 eura.

U DARS-u su nastojali da nove cijene stupe na snagu prije turističke sezone, 15. juna ili 1. jula.

Za mjesečnu vinjetu treba izdvojiti 32 eura, što je dva eura više nego danas, a za sedmičnu 16 eura ili jedan euro više. Za kombije će godišnja vinjeta sa 220 eura poskupjeti na 235, mjesečna sa 60 na 64,10 eura, a sedmična sa 30 na 32 eura. Za motocikle će godišnja vinjeta sa 55 poskupjeti na 58,70 eura, polugodišnja sa 30 na 32 eura, a sedmična vinjeta sa 7,50 na 8 eura.

Ministrica infrastrukture Alenka Bratušek objasnila je da je cijena vinjeta za autoceste povećana jer je “potrebno osigurati dugoročnu finansijsku održivost Državne agencije za ceste (DARS), kako bi mogli izvesti sve planirane projekte”.

”Većina Slovenaca već je ove godine kupila vinjete, a poskupljenje će osjetiti tek pri kupovini iduće godine. Godišnja vinjeta za osobna vozila, koja danas košta sto deset eura, sada će koštati sto sedamnaest i po eura”, objašnjeno je.

Bratušek je poskupljenje opravdala i činjenicom da su vinjete posljednji put poskupjele 2013. godine, a od tada do danas inflacija je bila nešto viša od dvadeset i dva posto. Prosječna plaća u istom razdoblju porasla je nešto više od trideset posto.

Bratušek kaže da će sredstva od poskupljenja iskoristiti za sve projekte koje DARS provodi, uključujući treću razvojnu osovinu i Karavanski tunel.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79