Poslanik u Skupštini Srbije: Reditelj i voditelj ismijavali bošnjačke žrtve

Razmatranje samo jednog amandmana podnijetog na Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i glasanje za taj Zakon trebalo je da budu u fokusu današnjeg skupštinskog zasjedanja, ali pošto je posljednji četvrtak u mjesecu, poslanici su na početku postavljali pitanja državnim institucijama – svima su tema bile žrtve ratnih zločina.

Ko ne može da objasni odakle mu, ni ne mora – poslanici nam svi do jednog objasnili da taj film s novim Zakonom o porijeklu imovine nećemo gledati, ali problem među njima nastao je oko filma koji su gledali.

„Kao čovjek i kao predstavnik bošnjačkog naroda u ovom parlamentu svoje obraćanje počet ću minutom šutnje za sve nevine žrtve nacističkog logora u Jasenovcu“, izjavio je Enis Imamović, poslanik liste „Ujedinjena dolina SDA Sandžaka“.

Ostali poslanici presjedjeli su tu minut šutnje. Kada je ponovo progovorio Imamović konstatovao da se poslije Jasenovca, genocid dogodio i u Srebrenici, Foči, Prijedoru, pa pitao hoće li nadležni reagovati na posljednja javna vrijeđanja bošnjačkih žrtava.

„Jedan voditelj i jedan reditelj posljednjeg filma o Jasenovcu na televiziji sa nacionalnom frekvencijom ismijavaju, vrijeđaju i omalovažavaju jednog izgladnjelog zarobljenika logora u Prijedoru“, rekao je Imamović.

Prvo je Imamoviću odgovorio šef socijalista Đorđe Milićević, kaže, želio je samo da podsjeti.

„Donošenjem Deklaracije o Srebrenici mi smo izvršili i moralnu i međunarodnu obavezu. Da li je to uradio bilo koji parlament u regionu“, odgovorio je Milićević.

A šef naprednjaka u Skupštini Aleksandar Martinović najprije je pitao nadležne srbijanske organe šta će preduzeti da se, kako je rekao, licu pravde privede ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić, a potom se obratio poslaniku Imamoviću.

„Klanjam se duboko i žrtvama hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali vas molim kad ustajete da date minut šutnje za žrtve u Jasenovcu radite to čistog srca, vi ste to danas uradili iz dnevnopolitičkih razloga , i treba da vas bude sramota zbog toga“, istakao je Martinović.

Poslije višeminutnog aplauza oglasio se i predsjednik Skupštine Srbije.

„Ako imate pet minuta da postavite pitanje ili tražite objašnjenje, onda to iskoristite u tih pet minuta nema mjesta za iznošenje političkih stavova i polemike“, poručio je Ivica Dačić.

I tako je stavljena tačka na ovu temu, na neko vrijeme, preciznije do 17 i 30 kada je predsjednik skupštine odlučio da, kako je objasnio, ukrade malo vremena poslanicima i ministrima, jer je u parlament došao reditelj „Dare iz Jasenovca“ Predrag Gaga Antonijević.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79