Posljedice hapšenja predsjednika Otvorene mreže: Ko će sad priteći u pomoć dijaliznim pacijentima?

Dok istražni organi nastavljaju posao oko dokazivanja zloupotrebe položaja i pranja novca za šta je osumnjičen Almir Čehajić Batko, čini se da malo ko razmišlja o dalekosežnosti posljedica koje su policijskom akcijom kodnog naziva Network učinjene.

Piše: D. Pavlović za Crnu-Hroniku

Podsjetimo, Čehajić se sumnjiči da je nelegalno stekao blizu 625 hiljada maraka i da je raspolagao kreditima u ime firme “City – Otvorena mreža” iz Sarajeva. Na taj način je, prema mišljenju istražitelja, prouzrokovana šteta navedenoj firmi od 50 hiljada KM. Međutim, da li je šteta samo tolika i da li se radi samo o materijalnoj šteti?

Najveći problem u ovoj priči je taj što će mnogi pacijenti kojima je pomoć Otvorene mreže bila jedina slamka spasa ostati i bez toga, te će krug oštećenih, na kraju, biti mnogo veći od onih sedam pacijenata koji su prijavili Čehajića. Naime, najveće posljedice zbog hapšenja predsjednika Otvorene mreže (OM), osim samog Čehajića, imaće dijalizni pacijenti, koji su trenutuno u procesu transplantacije i nalaze na zvaničnoj listi čekanja, a koji su već sad zabrinuti za svoju sudbinu.

Prema riječima Batkovog prijatelja Darka Došle, donedavno uposlenika Otvorene mreže, epidemija koronavirusa, gotovo je zaustavila ovaj program, koji je tokom proteklih godina, spasio 77 ljudskih života.

“Upravo toliko tranplantacija bubrega izvršeno je u francuskim kliničkim centrima u Nici, Tuluzu i Grenoblu, posredstvom organizacije kojoj je Čehajić na čelu. Sam Batko je kao šećerni bolesnik, hapšenjem stavljen u vrlo neugodnu poziciju, jer je još prvog dana doživio šok i bio prebačen u bolnicu. Njegovo ionako loše zdravstveno stanje, ovim je dodatno ugroženo. U nezavidnoj situaciji su i uposlenici Otvorene mreže i Radija Otvorena mreža, koji su se hapšenjem prvog čovjeka organizacije, dovedeni na rub egzistencije. Međutim, daleko najteža situacija je sa pacijentima, koji će zbog svega što se desilo, ispaštati ni krivi ni dužni. Njihov odlazak na liječenje je Batkovim hapšenjem, definitivno doveden u pitanje, iako je kompletan program, usporen početkom epidemije koronavirusa. Na spisku za transplantacije se u ovom trenutku nalazi dvocifren broj pacijenata, koji sa velikom zebnjom iščekuju rasplet novonastale afere”, kaže Došlo za portal Crna-Hronika.

On smatra da ovo što se desilo neće ubrzati stvari i riješiti probleme dijaliznih pacijenata. Naprotiv, ovim će izgubiti možda i najizgledniju priliku da promijene stvari u svoju korist. Nažalost, šteta je već učinjena i bez obzira na epilog cijele priče, najveće posljedice snosiće upravo pacijenti.

S obzirom na činjenicu da je Čehajiću određen pritvor, te da je istraga u toku, nastavak implementacije programa, svakako će zavisiti od sudskog epiloga ovog slučaja.

Građani Sarajeva podijelili informacije o Batku: “Moja porodica je također jedna od žrtava njegovih malverzacija”

“Ono što je već sad sasvim izvjesno je činjenica da je hapšenjem predsjednika OM, narušen kredibilitet cijele organizacije, koja se od svog osnivanja bavi isključivo humanitarnim radom i da će jako teško, ako ne i nemoguće biti nastaviti sa pomenutim programom”, smatra naš sagovornik.

Odgovore na brojna pitanja pacijenata ali i ukupne javnosti, koja sa velikom pažnjom prati ovaj slučaj, može ponuditi samo Almir Čehajić Batko, čija sudbina je u ovom trenutku takođe neizvjesna. Na prvom pojavljivanju pred sudom, tokom izjašnjavanja o krivici, Čehajić je izjavio da je zahvaljujući OM kojoj je na čelu, dosad izliječeno ukupno 555 pacijenata, koji su se zbog zdravstvenih problema obratili ovoj organizaciji. On je dodao da će do smrti braniti istinu o radu njegove organizacije – prenosi Crna-Hronika.

I kako god se ova afera završila, korist od toga sigurno neće imati ni Batko, ni Otvorena mreža, a ponajmanje pacijenti na koje je država zaboravila i koji su bili prinuđeni da se liječe uz pomoć skupljanja novca od donacija građana i SMS poruka…

(VIDEO) Zašto je Batko u zatvoru? To bi bilo kao da vas pošalju jer niste platili struju! Moralno je uništen, ubila ga je prejaka riječ!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79