Posljedice nesavjesnog čuvanja pasa: Kakva kazna prijeti uhapšenoj vlasnici rotvajlera koji su izgrizli ženu u Sarajevu?

Vlasnici dva rotvajlera T. P. L. iz Sarajeva, a koji su u ulici Kulovića izgrizli prolaznicu, prijeti kazna zatvora do tri godine zbog nesavjesnog čuvanja pasa.

Prema odredbama krivičnog djela nesavjesno čuvanje pasa i drugih opasnih životinja iz člana 327. KZ F BiH propisano je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci kazniti osoba koja pse ili druge životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez izravnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu..

Ukoliko neka osoba na taj način bude tjelesne ozlijeđena, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Također, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo propisana je novčana kazna od 500 do 1.500 KM za počinioca prekršaja koji bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje mogu drugog prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno, na drugi način sa njima surovo postupa.

Tokom 2020.godine policija Kantona Sarajevo je evidentirala i zadokumentovala 15 događaja sa obilježjima krivičnog djela nesavjesno čuvanje pasa i drugih opasnih životinja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79