Posljedice po Budžet TK teške oko 3 miliona KM: Za smjene direktora u školama teret će nositi školski odbori

Na jučer održanoj sjednici Skupštine TK, skupštinska većina (SDA,DF,SD,SBiH) je smijenila 120 direktora škola i oko 600 članova Školskih odbora izabranih redovnim konkursnim procedurama.

Ističemo da je Ured za zakonodavstvo TK dao negativno mišljenje na dopune i izmjene oba zakona, gdje je između ostaloga istaknuto da će usvajanjem ovakvih izmjena doći do povrede prava na jednakost pred Zakonom aktuelnih direktora i članova Školskih odbora, te da će biti stvoren pravni osnov za nove sudske sporove.

Posebno je simptomatično opredjeljenje ove skupštinske većine da ogroman teret odgovornosti prebace na članove Školskih odbora, koji će u ovom procesu biti prva adresa za preispitivanje odgovornosti i zakonitosti donesenih odluka o razrješenju direktora bez provedenih odgovarajućih postupaka i to samo na osnovu ZAHTJEVA ranijih direktora škole. Smatramo da ovakvim pravnim okvirom Skupština TK preuzima ulogu suda.

Pored činjenice da su Zakoni usvojeni po hitnom postupku, predloženi od poslanika a ne Vlade TK i da Ministarstvo finansija nije dostavilo svoje mišljenje, stava smo da je skupštinska većina itekako svjesna ogromnih finansijskih posljedica po Budžet TK koje se procjenjuju na oko 3 miliona KM‼️

Potpuno neprihvatljiva činjenica je da se ovim izmjena Zakona minimizira uloga Pedagoškog zavoda TK i značaj stručne saradnje u oblasti obrazovanja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79