Posljedice ruske invazije na Ukrajinu: Za koliko bi mogle bi porasti cijene hrane?

Agencija za hranu Ujedinjenih naroda objavila je kako bi međunarodne cijene hrane i hrane za životinje mogle porasti između osam i 20 posto kao rezultat rata Rusije i Ukrajine.

Prema početnoj procjeni, Organizacija za hranu i poljoprivredu kaže da nije jasno hoće li Ukrajina moći ubrati usjeve tijekom potencijalno dugotrajnog sukoba. Usto, postoji neizvjesnost oko izvoza ruske hrane. Procjenjuje se kako od 20 do 30 posto uobičajenih usjeva neće biti zasađeno ili se neće obaviti žetva, prenosi Index.

Napominju kako je Rusija najveći svjetski izvoznik, dok je Ukrajina peta. Zajedno osiguravaju 19 posto svjetske ponude ječma, 14 posto pšenice i četiri posto kukuruza, što je više od jedne trećine svjetskog izvoza žitarica. Očekuje se također da će sukob izazvati povećanje broja pothranjenih ljudi diljem svijeta za osam do 12 milijuna do 2023. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79